By The Grape zegt: ga borrelen in Brugge

Het kan aan die oude stadswallen liggen. Of misschien ligt het aan de verstilde begijnhofjes. Of het geratel en geklepper van paardenkoetsen over de keitjes. In Brugge voelt het alsof ik een rol speel in een kostuumfilm. Komt dat even goed uit: al die cafés en restaurants vormen het perfecte decor voor mijn historische dagdromen.

In de teletijdmachine
De stadspoort lijkt een teletijdmachine, we stappen erdoor en zijn in een andere wereld. Alles in Brugge ademt historie. En zeg nou zelf: in welke moderne Nederlandse stad zou je in kleine winkeltjes kantwerk kunnen kopen? En waar neem je een paardenkoetsje in plaats van een taxi?
Brugge heeft zelfs een stadsbrouwerij, De Halve Maan, midden in de binnenstad. Daar is toch sinds vroeger tijden veel veranderd. Vroeger reden breedgeschouderde paarden de vaten over slepers door de poorten naar de binnenplaats, nu moet je je aanmelden voor de rondleiding van een half uur in het Spaans, Frans, Duits, Engels en Nederlands. Vooral in het weekend en de zomer schijnt Brugge uit zijn voegen te barsten van de toeristen. Daar is in het najaar gelukkig niks van te merken.

Gelokt met een lied
Aan de overkant van het plein lonkt de kleine uitspanning Heer Halewijn. We worden niet met liederen binnengelokt, zoals in de Middeleeuwse balade, maar met kaas en wijn. In het restaurant roostert de eigenaar, eh… de waard, stukken vlees of gamba’s boven de open haard in het restaurant. Ik schik mijn rokken over het kleine melkkrukje, de wijnkaart wordt met een breed gebaar aangereikt.
Duidelijk dat het hier om de wijn draait en het eten een bijrol speelt. Dat is niet terecht, want de vleesspies – eerder een flashback naar de jaren zeventig dan de middeleeuwen, maar dat maakt niet uit – is heerlijk. Net als het glas wijn. Nippend van een glas, gloeiend van het vuur, starend in de vlammen glijden eeuwen voorbij.

Rust die voeten
De paardenkoetsen rijden ook ’s avonds door de stad, de koetsiers geven meteen een spoedcursus Brugge. Maar spoed, dat past niet bij mijn bui, dus het wordt wandelen. Die ronde keitjes zullen paardenhoeven beter voegen dan mijn cowboylaarzen. De vermoeide voeten krijgen even rust in wijnbar Est. Daar worden kleine hapjes geserveerd bij wijnen uit alle windstreken. Kleine tafeltjes, ouderwetse schoolborden en het snoezige meisje in de bediening blaast verstrooid een krul van haar verhitte voorhoofd. Zij poetst alle glazen tot ze spiegelen, brengt vlot de gevraagde glazen wit en rood en trippelt dan de trap af naar de kelder, op zoek naar een bordje kaas, worst of warme waar. Het is ouderwets borrelen in zo’n tijdloos kroegje. Dan wordt de betovering plots verbroken. Er komt een nieuwe Nokia tevoorschijn: "Hoi mam, ik kom wat later. Er zitten nog twee 'Ollanders." In één klap zijn we terug in het nu. Afrekenen dan maar?

Adressen:
Stadsbrouwerij De Halve Maan
Walplein 26
www.dehalvemaan.be

Heer Halewijn Kaas- & Wijnrestaurant
Walplein 10

Wijnbar Est
Braambergstraat 7
www.wijnbarest.be

B&B A Room with A View
H. Verriesstraat 10-12
www.aroomwithaview.be

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden