By The Grape zegt: hup, naar Hasselt

Wel eens getwijfeld over België? Daar schijnt de zon feller dan in Nederland, daar flaneer je tot ’s avonds laat over nostalgische pleinen en daar weten ze nog wat eten is. Neem nou Hasselt. Amper een uur over de grens, bij Antwerpen linksaf en je bent er.

Campagnebar, ook prosecco
In Hasselt gebeurt het allemaal op en rond de Zuivelmarkt. Het plein is één groot terras. Begin maar bij Champagnebar Bubbels. Ze zijn er niet streng in de leer, want behalve champagne schenken ze ook lekkere cava en prosecco. Hapje erbij? Ach ja, waarom niet. Zo Bourgondisch is België.
Er worden af en toe kleine sushi’s uitgedeeld en die smaken naar meer. Garnalenkroketjes, bijvoorbeeld. Of een stukje schrikgebakken tonijn op een kruidige couscous, nu we er toch zijn. Niet teveel eten, want vanavond volgt het diner!

Wijnwinkel op elke straathoek
Dan op verkenning door de stad. Voor een wijnwinkel hoef je hier niet ver te lopen, vanuit elke straathoek grijnzen de etiketten je toe. Vooral Frans, want België is nou eenmaal wat meer op de zuiderburen gericht. De rest van de wereld? Niet zo interessant. Uitzondering: het Porto Huis.
Eigenaar Luis verwelkomt je alsof je Sinterklaas bent: kom binnen, kom binnen! En voordat je kunt protesteren, heb je een glas witte wijn in je handen. Hij vertelt wat je maar wilt weten over Portugese wijn. Hij kan het weten, want op de foto’s aan de wand zie je dat hij er zelf tot zijn knieën in heeft gestaan. Een glas port proeven misschien? Met een suizend hoofd en een rinkelende tas verlaat je de winkel, want tegen deze man zeg je moeilijk nee.

Belgische wijn op de kaart
De Goei Goesting, dat klinkt Vlaams. Bij mooi weer is een tafel in de binnentuin te verkiezen boven de serre, waar je langzaam net zo zacht gaar stooft als de vis op je bordje. In die tuin wappert het nog wat. Op de wijnkaart staan – verrassend! – Limburgse wijnen. En die vallen niet tegen: de chardonnay van Genoels-Elderen past perfect bij de visvoorgerechtjes en bij de verse tong als hoofdgerecht. Nagerecht? Natuurlijk. Kopje koffie? Waarom niet. En iets erbij? Ach, tja. Wat charmant eigenlijk, zo’n zachte g. Niet meer twijfelen over België, gewoon gáán.

Adressen:
Champagnebar Bubbels
Zuivelmarkt 8
www.bubbelshasselt.be

Porto Huis
Maastrichterstraat 62
www.portohuis.be

Restaurant De Goei Goesting
Zuivelmarkt 18
www.degoeigoesting.be

Handig:
In winkels en restaurants wordt de gids Culinair Hasselt uitgedeeld, een boekje met allemaal adressen (en voor de echte Hollander: kortingsbonnen). 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden