By The Grape zegt: kom mee de cave in

In de rotsen langs de rivier de Loire zijn de afgelopen eeuwen uit het zachte tufsteen diepe gaten uitgehakt. De weggehakte stenen zijn gebruikt om al die sprookjeskastelen langs de Loire te maken, de grotten komen goed van pas als wijnkelder, maar ook als hotel of restaurant. Lamp op, warme trui aan: we gaan de grotten in!

Rustiek spoelen
In Montlouis-sur-Loire is een grot omgebouwd tot restaurant. In La Cave worden traditionele gerechten van de streek geserveerd. En dat betekent in Frankrijk: héél traditioneel. De specialiteiten zijn andouillettes en verse pasta gevuld met escargots, slakken dus. Hou je niet van dat soort rustieke hapjes? Spoel ze dan weg met grote slokken goddelijke wijn van Domaine de Cray die erbij wordt geserveerd, gemaakt door de broer van de eigenaresse.

Breedbeeld in de grot
Van rustiek naar superchique: hotel Les Hautes Roches heeft kamers uitgehakt in de rotsen. Dat zijn geen donkere grotten met een beestenvel in de hoek, maar superdeluxe kamers met kingsize zachte kussens, een enorme breedbeeldtelevisie en een badkamer waar je in kunt verdwalen.
Het restaurant bij het hotel heeft een Michelin-ster en er wordt gefluisterd dat de tweede eraan komt. Op de wijnkaart staan vooral lokale wijnen, gelukkig werkt hier een sommelier die weet waar hij het over heeft als hij wijn-spijscombinaties maakt. Bij de tarbot op spinazie adviseert hij een chenin blanc van een vuursteen-bodem, bij de foie gras natuurlijk een zoete chenin. En nu dat stenen trappetje naar de grotkamer weer op…

2009 wordt geweldig
Het is nu oogsttijd in de Loire. Niet het allerbeste moment om aan te kloppen voor een rondleiding in hun caves, de eindeloze wijnkelders in de rotsen. De wijnboeren lijken toch alle tijd en geduld te hebben. Hun stralende humeur hangt vast samen met de druiven die ze binnenhalen, 2009 is volgens de meesten hun beste oogst in jaren. In de gids ‘Toeristische kelders’, verkrijgbaar bij het VVV en te vinden op internet, staan alle wijnhuizen waar toeristen welkom zijn. Niet iedere wijnboer spreekt zijn talen, de gids geeft aan wie uitsluitend Frans spreekt en wie het bezoek ook in Engels verwelkomt, met een charmant accent als extraatje.

Adressen:
La Cave
www.restaurant-la-cave.com

Les Hautes Roches
www.leshautesroches.com

Toeristische kelders
www.vinsdeloire.fr/nl_NL
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden