By The Grape zegt: lang leve London!

Als je toch ergens de mooiste, beste en gezelligste wijnbars ter wereld zou kunnen vinden, dan moet het toch in wereldstad London zijn. Mooie wijn, heerlijke hapjes en keurig om elf uur gaat het licht aan en de muziek uit. Want ja, de Britse horecawet maakt voor wijn geen uitzondering.

Hé chihuahua!
Brinkley’s aan Hollywood Road, dat klinkt glamour en dat is het ook. Je kunt je goudkleurige Mercedes hier dubbel parkeren, knipperlichten aan, om rustig op het terras (in de herfst met warmtelampen) een mooi glas chardonnay te drinken. En daar ben je wel even zoet mee, want de glazen worden hier tot een centimeter onder de rand volgeschonken. Waar voor je geld, zeker nu de pond zo laag staat.

Maar gezellig? Dat niet. Brinkley’s zit vol met de Britse vertaling van Gooise Vrouwen, zonnebrillen in het geblondeerde haar, bontjasje noncha over de stoelleuning en slurpen maar met die chardie. Zien we daar het koppie van een chihuahua uit een handtasje piepen?

Loonslaaf zoekt troost
Als je in de wijk Embankment werkt, bijvoorbeeld bij een van de grote banken of accountantskantoren, dan is het zwoegen van ’s ochtends vroeg als de tube je uitspuugt, tot ’s avonds laat als je in diezelfde afgeladen metro weer naar huis mag. De loonslaven die dat even niet meer aankunnen, duiken na hun werk Gordon’s Wine Bar in.

In de donkere kelder, alleen verlicht met kaarsjes, maken ze hun stropdas los en frommelen ze hun colbertje in een hoek. Gordon, die eigenlijk Giovanni heet en uit Italië komt, schenkt achter de bar een troostrijk glas wijn voor je in. En eten heeft Gordon ook, tot een uur of acht staat er een buffet met Italiaans comfortfood klaar. Bediening is er bijna niet, alleen een gepiercet en gedreadlokt meisje dat de lege glazen ophaalt en met een grauw dweiltje de tafel afneemt, dus self service. Rustig aan met de knoflookamandelen, die zijn heet!

Vroeg uit
Daar hadden we tot diep in de nacht met de fles op tafel het leven door willen nemen. Maar nee, om elf uur worden we Gordon’s uitgedweild. Wijnbar of niet, alle pubs gaan om elf uur dicht. Licht aan, muziek uit en ophoepelen allemaal, anders krijgt de eigenaar een boete. Dat is een vroeg einde aan een avondje uit! Gelukkig komen we in Terroirs terecht, een deftig restaurant annex wijnbar. Zachte jazzmuziek op de achtergrond, een lichte ruimte met charmante inrichting.

Op de kaart, die iedere dag verandert, staan veel biologische wijnen die je herkent aan een plaatje van een paard bij de beschrijving. Daarbij wordt Franse charchuterie geserveerd, rilettes van canard of huisgemaakte paté met cornichons. Dat komt omdat de baas een frog is, Fransman dus, zegt de serveerster verontschuldigend. Hij blijkt een Franse wijnimporteur te zijn, verhuisd naar Groot-Britannië. Dat verklaart waarom we op de kaart vooral Franse wijnen zien, met af en toe een Italiaans of Spaans uitstapje. Er is zelfs een mooie Champagne, Philipponnat, ook per glas. Daar gaan we een uurtje of wat van genieten. Salut, of nee: cheers!
 

Adressen
Brinkley's
Hollywood Road
www.brinkleys.com

Gordon's Wine Bar
47 Villiers Street
www.gordonswinebar.com

Terroirs
5 William IV Street
www.terroirswinebar.com

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden