By The Grape zegt: rust uit in Umbrië

Vakantie in Umbrië kun je vullen met het bekijken van indrukwekkende duomo's en slenteren door straatjes en over prachtige pleinen. Het kán, maar het hoeft niet. Je kunt ook naar het dorpje Montefalco rijden, inchecken in hotel Spirito di Vino en iedere dag Italiaans eten, wijn drinken en genieten van het Italiaanse leven dat aan je voorbij trekt.

Wijngekken hebben hotel
De naam zegt het al: Spirito di Vino wordt gerund door twee wijnliefhebbers, wat zeg ik: wijngekken. Aquilo en zijn vrouw kochten het pandje een paar jaar geleden. Het is een familiebedrijf: Aquilo's schoonmoeder Assù regelde de inrichting van de comfortabele hotelkamers boven het restaurant, haar man Angelo duikt iedere avond de keuken in om zalig te koken. En Aquilo bekommert zich vooral om de wijnkaart. Natuurlijk staan daar veel wijnen uit de streek op, maar opvallend genoeg ook wijnen uit Nieuw-Zeeland, Californië en zelfs Frankrijk. Champagne! "Iedere dag moet je een glas Champagne drinken," zegt Aquilo, terwijl hij de kurk laat ploppen. "Dan voel je je pas echt een filmster of een fotomodel. Chin chin!"

Lunch tussen de boeken
Die ene dag van deze luiervakantie dat je nog iets gaat uitvoeren, pak je de auto om naar Bevagna te rijden. Daar heeft de vrouw van Angelo, Assù, haar Bottega di Assù. Het is een piepklein lunchrestaurant, van grond tot plafond volgebouwd met boekenkasten, moderne kunst, oude zwart-wit foto's van beroemdheden en familieleden. Schoonma Assù draait een verrukkelijke pasta in elkaar met verse peperoncini en wat stukjes prosciutto. Daarbij grof boerenbrood, een karaf water en natuurlijk een mooie fles uit de kelder van Aquilo. Ze zet een jazz-cd op en swingt de keuken weer in, waar we haar horen zingen. En er is ijs, natuurlijk is er ijs. En kaas, en espresso, en dan nog meer wijn.

Naar de molen
Het schuldgevoel gaat prikken, we moeten erop uit. In de streek kun je wandelen (nee, te warm) of fietsen (nee, te vermoeiend). Of wacht, een olijfoliemolen bezoeken. De molen blijkt een vertaalfoutje, het is een fabriekspand waar boeren uit de omgeving hun verse olijven brengen. Daar worden ze geperst en gebotteld, zodat iedere boer zijn eigen olie kan verkopen. Nu is het er stil, de molen draait niet en eigenaar Roberto Tordoni zit in de schaduw van de pijnbomen. We kunnen olie proeven: eerst wat op de muis van je hand smeren om de geur te ruiken en dan een slok uit een glaasje, net alsof je wijn proeft. Over wijn gesproken: daar heeft hij nog wel ergens een flesje van staan. Wie lust een glas? Ga maar lekker onder de boom zitten en ontspan. Kijk, dat is nou Italiaanse vakantie: dolce far niente, genieten van niets doen.

Adressen
Spirito di Vino
Piazza Mustafà 2, Montefalco
www.spiritodivino.net

La Bottega di Assù
Corso Matteotti 102, Bevagna

Roberto Tordoni
Via Cavallara 23, Gualda Cattaneo
www.tordoni.com

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden