By the Grape zegt: zo goed smaakt Stellenbosch

Knus en gezellig, charmant en fotogeniek, dat Stellenbosch. Zou je tussen al die ansichtkaartenschoonheid vergeten dat er ook culinair en vineus genoeg te beleven valt. Gelukkig puilt de universiteitsstad uit van eettentjes zonder pretenties, deftige restaurants en alles daartussen. En goede wijn is overal te vinden, je bent in de wijnhoofdstad van Zuid-Afrika!

Pittig en verfrissend In een klein hofje aan Dorpsstraat – goed opletten want je loopt er zo voorbij – vind je restaurant Umami. Echt een adres voor wijnliefhebbers, want wat een zalig wijnarrangement schenken ze hier. Maar laten we beginnen bij het begin: wil je binnen zitten of liever buiten? Als het echt Zuid-Afrikaans warm is, kies dan voor binnen bij de zoemende airco, de binnenplaats met de buitentafeltjes blijft zelfs na zonsondergang nog uren zinderen van de warmte. Ook geen ramp, want er is genoeg koele witte wijn en er staan pittige en verfrissende gerechten op de kaart. De hit van het moment is de sirloin, een mooi stuk vlees met bearnaisesaus, maar die dagen zijn geteld, want de menukaart wisselt met de seizoenen. Het is heerlijk bladeren in de wijnkaart, maar het wijnarrangement is echt de beste keuze: ieder glas iets nieuws in mindblowing combinaties met de gerechten.

Pronken en lonken Lunchen in Stellenbosch? Wandel al die hippe tentjes voorbij, waar iedereen met de zonnebril in het haar en het decolleté in de zon flirt en pronkt en lacht en lonkt, en loop langs de Dorpstraat naar Blue Orange. Een alternatief soort bakkerij schuine streep groenteboer schuine streep traiteur met in de ruimte naast de winkel een paar wiebelige tafeltjes en in de tuin voor (aan de straat, niet aan te raden) of achter (beschut en knus, dus beter) nog een paar plekken. De menukaart is wat verfrommeld, de bediening misschien een beetje traag, maar dat draagt alleen maar bij aan de charme van dit ongebruikelijke koffietentje. Heerlijk, die tuna melt, de grote potten thee en de carrot cake. Trek in wijn? Ergens tussen de handgeknoopte placemats, grappige t-shirts, zakken pastabloem en potten jam staan wat flessen lokale oogst die je voor weinig geld mag ontvoeren, samen met een versgebakken spinazie-geitenkaasquiche of wat echte Britse crumpets. Onmisbare boodschappen voor een luie picknick in de namiddag.

Jetset in een oogwenk In drie stappen naar een jetset-gevoel: stap in de auto en rij naar Helshoogte Pas. Stop bij Tokara, wandel het restaurant binnen en neem plaats op het terras, met uitzicht over de wijngaarden. Bestel een fles vonkelwyn en de gestoomde oesters als voorgerecht. Klaar! Tokara is een van de tophuizen van Zuid-Afrika. In hun design winery, opgetrokken uit natuursteen in een indrukwekkende moderne architectuur, hebben ze uiteraard een eigen restaurant. De bediening is correct zonder tuttig te doen en natuurlijk is het eten fantastisch. Stop eventjes met het omrekenen van Zuid-Afrikaanse rands naar zuinige euro’s en bestel alles waar je trek in hebt. Wat verwacht je van de wijnkaart, in zo’n wijnfreak-omgeving? Dat is ‘ie, en nog meer. De aanrader: Max, de wijn die wijnmaker Miles Mossop aan zijn zoontje heeft opgedragen. Het is een blend van 56 procent cabernet sauvignon aangevuld met petit verdot en merlot. Als die geur van specerijen en viooltjes in parfumflesjes werd verkocht, zou je het elke ochtend achter je oren willen deppen.

Adressen: Umami Black Horse Centre, Dorpstraat. Reserveren aanbevolen, 021 887 5204 (kan ook via de website: www.umamirestaurant.co.za)

Blue Orange Dorpstraat 77 (voorbij BP-tankstation)

Tokara www.tokara.co.za Reserveren aanbevolen, vooral in het weekend: 021 808 5959

Handig: In Kaapstad en de winelands (Stellenbosch en omgeving) zijn zoveel restaurants, dat het niet meevalt om te kiezen. Rossouw’s Restaurants is een handige kleine restaurantgids, die ieder jaar wordt geschreven door culinair journalist Jean-Pierre Rossouw. Op zijn website www.rossouwsrestaurants.com geeft Jean-Pierre regelmatig updates. Leg zijn boekje in het handschoenenvakje van je huurauto en culinaire teleurstellingen zijn uitgesloten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden