Cabernet sauvignon: goed voor je rug

In de doos zaten twaalf loodzware flessen Nativa Cabernet Sauvignon. Inmiddels heeft het bedrijf gelukkig gekozen voor een lichtere verpakking, wat niet alleen fijner voor mijn rug is, maar vooral ook veel beter voor het milieu.

 

Zwarte bessen
De druif cabernet sauvignon is net als sauvignon blanc een van die reddende engelen voor beginnende wijnproevers. Want net zoals je meestal heel snel de grassige, buxusachtige aroma’s van sauvignon blanc (overigens samen met cabernet franc de ouder van cabernet sauvignon) leert herkennen, kun je ook relatief makkelijk de kenmerkende smaak van zwarte bessen van cabernet sauvignon onder de knie krijgen. De Cabernet Sauvignon van Carmen is daarvoor heel geschikt, omdat hij, naast ander lekker fruit, heel gul die zwarte bessen verspreidt.


Stevige ruggengraat
Maar cabernet sauvignon biedt natuurlijk veel meer dan alleen besjes. Het is een razend populaire druif, die over de hele wereld staat aangeplant, met uitzondering van gebieden waar het te koel is. Hij geeft wijnen een heel diepe kleur mee, een goeie dosis tannine – cabernet sauvignon heeft uitzonderlijk veel pitjes – en een stevige ruggengraat. (Dat laatste leek mij heel heilzaam voor mijn zwakke rug.) De wijn voelt zich thuis in een houten vat en kan heel mooi rijpen op fles.


Blends zijn in
Nu schijnt het zo te zijn dat naarmate je als wijnliefhebber rijpt, je ook meer blends moet gaan drinken, want blends zijn ingewikkelder en dus interessanter (gezien mijn liefde voor Pinot Noir en Riesling wil ik daar nog niet helemaal aan, maar vooruit). Blends hebben sowieso (weer) de toekomst: de populariteit van varietals (wijnen van één druivenras) uit de Nieuwe Wereld neemt wat af, en wijnmakers aldaar richten zich nu meer op het maken van (Bordeauxachtige) blends.


Voor een goed humeur
Dan kun je misschien net zo goed maar meteen een Bordeaux uit Bordeaux kopen. Voor de hele dure kun je allerlei bronnen raadplegen. Voor de goedkopere versies is dat lastiger. Zelf heb ik er op een proeverij een gevonden die heel eenvoudig maar ook heel aangenaam is voor de doordeweekse dis: Château Les Arromans 2009. Iets minder goed voor de rug, want de merlot overheerst in deze blend, maar dankzij zijn fruitigheid, soepelheid en prettige tannine toch weer uitstekend voor je humeur.


De wijnen van Viña Carmen worden geïmporteerd door Vinites. De Nativa (biologisch) is o.a. te koop bij Ton Overmars (Nativa 2006, € 11,95) en bij VillaVino (€ 14,15). Château Les Arromans 2009, AC Bordeaux is verkrijgbaar via De Wijntherapeut, voor € 8,25.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden