Cabirol Montsant (door Onno Kleyn)

Montsant in een betrekkelijk verse Denominación: tien jaartjes oud. Terra Alta is alweer van ’82. Samen schurken ze in de borstelige Catalaanse heuvels bij Tarragona. Ja, de Catalanen weer, hè. Die zijn goed bezig, en al zo lang. Neem nou die rode, de Cabirol Montsant 2009. Gemaakt van garnatxa – garnacha, grenache, precies – met wat tempranillo erbij. 14,5 procent alcohol, giechelt het etiket in een hoekje. Dat lijkt toch bij elkaar een garantie voor een platwalserige smaak, een wijn als een SUV, een breedbekkikker zonder veel nuance. Maar dat is hij niet. Hij heeft ondanks zijn immense soortelijk gewicht een frisse kant, een springerig gezicht, ranke pootjes als die ree op het etiket. Alsof ze er een scheut cabernet franc uit de Loire door geroerd hebben. Uitstekend spul.

De witte is van garnatxa blanca en macabeu, de druif die ze in de Rioja viura noemen. Stenig is hij, niet speciaal bloemig of fruitig. Echte viswijn, en dan bij vis zoals de Spanjaarden hem in zijn klein tentje aan de haven eten: hard gebakken in liters olijfolie.
Beide zijn biologisch.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden