Californische wijn: levendig als de Middellandse Zee

www.jancisrobinson.com

Tijdens mijn laatste reis naar de westkust van Noord-Amerika viel me op dat iedereen daar zo geïnteresseerd is in bijzondere druivenrassen. Halverwege de jaren negentig dacht ik nog dat we afstevenden op een monopolie van chardonnay en cabernet. Maar overal hebben mensen tegenwoordig juist belangstelling voor allerlei druiven. Zo proefde ik in Amerika Dolcetto uit Oregon, Ehrenfelser uit Canada en deze Vermentino uit Lodi, Californië.

 

Wijn met fruit en sap
Lodi is een heel interessante plek voor druiventeelt. En de Uvaggio Vermentino, gemaakt van vermentinodruiven, biedt veel waar voor z’n geld. Hij heeft maar 12% alcohol en een heleboel smaak en frisheid. De wijn is fruitig als een sappig stuk peer en heeft genoeg zuren om er ook zonder eten van te kunnen genieten.

 

Bijna een Italiaanse wijn
Veel van die Californisch-Italiaanse druivenrassen hebben weinig te maken met het Italiaanse prototype, maar bij deze wijn dacht ik na één slok al terug aan een lunch in Ligurië, hoog boven de fonkelende Middellandse Zee.
Ik weet niet of ik het eens ben met de claim op het achteretiket dat ‘pinot grigio en grüner veltliner elkaar ontmoeten in vermentino’, maar het is natuurlijk wel erg slim om deze razend populaire druiven te noemen op je etiket!

 

Lekker spannende wijn
De Uvaggio Vermentino is alleen te koop in de VS en Canada, dus de Europeanen moeten zich troosten met het beste alternatief dat ik kon vinden: de Laura Aschero Pigato 2007 Riviera Ligure di Ponente Een Ligurische wijn bomvol leven met intrigerende geuren van verse kruiden en weelderige plantengroei, en lekker spannend in de mond.

Uvaggio Vermentino 2008
Lodi, Californië

Aschero Pigato 2007
Riviera Ligure di Ponente, Italië

Kijk voor meer informatie op www.jancisrobinson.com.
Vertaling en bewerking: Anda Schippers
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden