Californische wijn: Pinot Noir die danst op je tong

Au Bon Climat, Pinot Noir 2007, Santa Maria Valley, Californië
Door Jancis Robinson, www.jancisrobinson.com
 
Zelden zag ik zoveel gevierde wijnmakers in één ruimte bij elkaar als vorige week, op een proeverij in het chique pand van de Royal Automobile Club. Ik trof er een hoop bekenden. Veel wijnmakers zagen er echter onherkenbaar uit, want de Royal Automobile Club is nogal stijf en eist dat iedereen in jasje-dasje komt. Veel wijnschrijvers mochten om die reden in het verleden niet eens naar binnen!
 
Pinot Noir uit Californië
Het was een mooie kans om heel veel wijnen te proeven. En de wijn die achteraf het meest bleef hangen, was een tamelijk eenvoudige. Het was de basic Pinot Noir 2007 van Au Bon Climat, een Californisch wijnbedrijf.
 
Bijzonder goede druiven
Deze wijn is de pure essentie van Pinot Noir – geurig, een prachtige balans en veel fruit en elegantie. Geen spoor van overbodige zoetheid of alcohol. Wijnmaker Jim Clendenen, met zijn wilde blonde lokken, is altijd nogal moeilijk te volgen. Maar ik geloof dat hij me vertelde dat de druiven voor deze nieuwe botteling afkomstig zijn van wijngaarden die eerder door de Mondavigroep werden beheerd. En die heeft dat zo goed gedaan, dat het fruit van bijzondere kwaliteit was.
 
Heerlijke wijn!
Het belangrijkste is echter dat de wijn heerlijk is. Een vriendelijke, fruitige, dansende Pinot Noir die nergens te veel tannine, zuren, suiker of alcohol heeft, maar precies genoeg van alle vier bezit. Geweldig om nu te drinken, of ergens in de komende twee jaar.
 
Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com

Vertaling en bewerking: Anda Schippers 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden