Cantina Abbazia Santa Anastasia

Cantina  Abbazia  Santa  Anastasia

In het hart van Madonie, een paradijselijk Siciliaans regionaal natuurpark tussen Palermo en Cefalù, bevindt zich de middeleeuwse Abdij van de heilige Anastasia.

Middeleeuwse abdij wordt topproducent


In het hart van Madonie, een paradijselijk Siciliaans regionaal natuurpark tussen Palermo en Cefalù, bevindt zich de middeleeuwse Abdij van de heilige Anastasia. Deze werd in de 12de eeuw gesticht door een kleine adellijke Normandische familie onder leiding van graaf Ruggero d’Altavilla (Hauteville), die deze toevertrouwde aan een katholieke priestercongregatie, de Theathijnen, vervolgens door de Benedictijnen. Deze monniken ontdekten al gauw dat het terrein perfect geschikt was voor de aanplant van wijnstokken. De hieruit voorvloeiende wijnen werden een echt kwalitatief referentiepunt voor de statige bisschoppelijke kantines van Sicilië. Met de stichting van de stad Castelbuono, anno 1316, werd ook het vertrek van de monniken aangekondigd waardoor de abdij in de vergeethoek raakte, hetgeen een onverbiddelijke achteruitgang betekende voor de gehele regio. Voor lange tijd was de abdij het centrum van de belangrijkste culturele en zakelijke belangen van het hele gebied maar de onverbiddelijke passage van de eeuwen heeft deze locatie in een echte ruïne veranderd, tot er hier nog niet zolang geleden verandering in kwam. Vandaag is de oude abdij, gelegen te midden van een weelderige wijngaard op de heuvels met uitzicht op het bijna sprookjesachtige Cefalú en niet ver van Castelbuono, na een zorgvuldige restauratie omgevormd tot het Relais Santa Anastasia. Een magische plek met een adembenemend uitzicht op de Eolische eilanden.

Transformatie tot olijf- en wijngaarden

Deze locatie is zo bijzonder dat de huidige eigenaar, ondernemer Francesco Lena, besloot om deze 988 hectare tellende landbouwgrond te transformeren in olijf- en wijngaarden en de middeleeuwse gebouwen om te toveren in een ultramoderne wijnmakerij, omringd door een exclusief relais, waar bezoekers kunnen genieten van een unieke, zwoele Siciliaanse schoonheid op zijn best. Zowel het klooster met zijn oude authentieke kerk, de refter, de bibliotheek en de tuinen werden subtiel omgevormd met respect voor de originele structuur. Het relais telt 29 luxekamers in een elegante madonita stijl, elk vernoemd naar een druivenvariëteit. Locaties zoals de music en de billiards room staan volledig ter beschikking van de gasten die eventjes tot rust kunnen komen in de wellness en gym area. De lounges en bars zorgen op hun beurt voor allerlei drankjes en lekkernijen.

Het verblijf in de Abdij St.Anastasia wordt nog emotioneler dankzij de smaken en de geuren uit de keuken van chef Antonio Bonadonna, waar u van de Siciliaanse traditie kunt genieten. Er kan aan de kaart worden ge-eten, maar er is ook een vier-gangen- degustatie- menu, een typisch voorbeeld van de Siciliaanse keuken. Een geschenk voor de smaakpapillen! De elegante omgeving, rijke ingrediënten en de inrichting van het restaurant weerspiegelen de stijl van het Relais, een reis terug in de tijd, waarbij de eetlust wordt gestimuleerd door een innovatieve impuls van elke gerecht, dit in combinatie met de allerbeste oogstjaren uit La Cantina e i Vigneti – wijngaarden en wijnkelder. De wijnkaart biedt vijftien verschillende wijnen in een gelukkige combinatie van autochtone en internationale druivenrassen, allemaal ofwel biologisch of biodynamisch gecertificeerd.

Biodynamische wijnen

Alle wijngaarden bevinden zich net buiten het Madonie regionaal natuurpark. Het park zelf is zo’n 450 ha groot, waarvan 70 ha wijngaarden - met opgeleide wijnstokken volgens het Guyot-systeem - en 55 ha olijfbomen, dit alles ver weg van het grote stadsgejakker. Alhoewel de huidige wijnmakerij in 1982 werd opgericht werd het wijngoed pas in 1990 geregistreerd en speelt het vandaag een voorname solopartij op het Siciliaans wijntoneel. In het gehele park wordt sinds 2003 organisch en biodynamisch gewerkt. De toepassingen van de axioma’s van Rudolf J.L. Steiner hebben ertoe geleid dat hier een landbouwsysteem werd gecreëerd waarbij de wijngaarden tot bloei komen zonder gebruik te maken van chemicaliën, waardoor de vruchten worden omgezet in unieke wijnen die de kenmerken reflecteren van het hier gevestigde terroir. Ter info : Rudolf Joseph Lorenz Steiner was een Oostenrijks historicus, schrijver, architect en filosoof met een geheel eigen zienswijze op pedagogie. Hij is vooral bekend geworden als grondlegger van o.a. de biologisch-dynamische landbouw.

Productieproces

De druiven worden in de vroege ochtend met de hand geplukt om daarna voor 24/48 uur in betonnen tanks te weken bij een lage temperatuur. Na het persen gaat het sap fermenteren zonder toevoeging van geselecteerde gisten en enzymen. De rode druiven ondergaan een gedeeltelijke persing en een spontane gisting bij inweking van 15 à 20 dagen in deels eiken vaten en cementtanks, ook zonder de minste toevoeging van geselecteerde gisten en enzymen. De fermentatie gebeurt temperatuur gecontroleerd zonder gebruik van koelmiddelen, doch met behulp van pompen en lucht-délestage of strikt genomen het verwijderen van pitten uit de gistende massa. Voor alle stadia van productie, verfijning en rijping worden geen stalen tanks aangewend, alleen beton en hout. Als de wijn zijn juiste balans heeft bereikt wordt deze gebotteld, zonder de minste chemische behandeling te hebben ondergaan. Dit productieproces stelt de wijnmaker/keldermeester in staat om wijnen met unieke eigenschappen te produceren die niet door additieven worden bepaald. Unieke wijnen als gevolg van een grote voldoening, die geen ruimte laten voor een of andere onverschilligheid. Hoewel het wijnhuis niet zo bekend is als sommige grote producenten van het eiland is het succes niet uitgebleven.

Nieuwe iconen

Wijnmaker Riccardo Cotarella is erin geslaagd om binnen het Siciliaans wijngebeuren enkele nieuwe iconen van ‘stille’ wijnen te creëren, onderverdeeld in vijf reeksen : Punto 5: Traminer, Chardonnay-Viognier, Syrah en Merlot; Autoctoni Bio: Grillo, Nero d’Avola en Cannemasche; Classici Bio: Chardonnay Mosso, Sinestesia en Zurrica; Sens(i)nverso: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Nero d’Avola en Syrah; Cru Bio: Montenero en Litra. Tot slot is er de Q.1000, een Vino Spumante Metodo Classico Brut van 100% Pinot Noir, gevinifieerd zonder het minste schilcontact en een lichte persing. Gegist op wijnbasis bij lage temperatuur. Tweede gisting op fles bij gecontroleerde temperatuur van 17°C. Rijping van 18 maanden on lees bij handmatig draaien in het pupiter of de rekken. De wijnen zijn verkrijgbaar in vele Europese landen, Rusland, Canada en de Verenigde Staten van Amerika.

Robijnrode wijnen

De elegante diep robijnrode wijnen zijn fruitig en vlezig, bezitten aroma’s van rijpe pruimen, hebben onnavolgbare rijpe en ronde tannines en toetsen van kers, jam, tabak en harmonische kruiden, en een finale vurigheid van granaatsplinters. Een van de toppers is de typisch Siciliaanse Nero d’Avola : goede helderheid en concentratie; geuren van intens vers ‘zwart’ fruit en kruidige tonen op het palet. Rijpt deels in stalen tanks en Franse eiken, gevolgd door een korte flesrijping.

Speelse witte wijn

De witte wijnen zijn vitaal en speels, een traktaat van primaire en secundaire aroma’s, met een opvallende perzikneus, in combinatie met dicht opeenvolgende fruitige smaken, vooral een sterke aanwezigheid van limoen en appel. Een mooi voorbeeld is de inheemse Grillo : strogele kleur met lichtgroene tinten; de neus biedt aroma’s van vers fruit en ietwat florale impressies; de smaak is aangenaam fris, hartig en hardnekkig. Veroudering in stalen tanks, daarna kortstondig on lees alvorens botteling.

Bezoek aan de kelder

Het bezoek aan de kelder is van essentieel belang om de principes van de onderneming te begrijpen, terwijl de proeverij – een van de belangrijkste activiteiten van de Abdij – de wijnliefhebber zal vervoeren in een emotionele ervaring, verbonden met de wereld van de zintuigen en de wijn. Tijdens ons bezoek hebben wij de gelegenheid gehad om enkele wijnpareltjes te proeven : Grillo 2015; Cannemasche Nero d’Avola Rosé 2015; Nero d’Avola 2014; Passomaggio 55/30/15 Nero d’Avola/Merlot/Cabernet Sauvignon.

Milieubewuste energie

Bij Abbazia Santa Anastasia heeft men veel aandacht voor het milieu en de hen omringende natuur. In 2003 kwam de omschakeling naar biologische wijnlandbouw, die in 2005 werd voortgezet met het activeren van de biodynamische methode, en dit niet als doelstelling maar wel als een nieuw uitgangspunt. Op 6 juli 2007 werd er tussen het prachtige natuurlijke amfitheater van wijngaarden en de wijnkelder een fotovoltaïsch systeem met een oppervlakte van ca. 780 m² aan siliciumpanelen geïnstalleerd dat 94,5 kWh aan elektriciteit produceert, wat aan ca. 80% van de gestelde energie-eisen voldoet voor zowel de wijnmakerij als het aangrenzende Resort. Zonne-energie is hier nog maar het begin van te volgen weg richting bescherming van het milieu en de natuur, alsook voor een verantwoorde wijnproductie.

Exclusieve magie

De Abbazia Santa Anastasia is het levendige bewijs, de ideale plek te zijn voor een romantische gezinsvakantie. Een magische plek, waar je terug in de tijd wordt geworpen om de charme van het middeleeuws Sicilië te ervaren. De omringende natuur verwent elke liefhebber die op zoek gaat naar rust. De elegantie en comfort van de kamers met uitzicht op het omliggende landschap en de wijngaarden is de ideale setting voor een ontsnapping uit de dagelijkse sleur en een traktaat voor momenten van plezier.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden