Champagne die in je mond danst

www.jancisrobinson.com

Joseph Perrier is een bijzonder champagnehuis. Het is gevestigd in de stad Châlons-sur-Marne, vele kilometers ten zuidoosten van het hart van het traditionele Champagnegebied. Dit familiebedrijf is opgericht in 1825, wat betekent dat het dit jaar 185 jaar bestaat. Je zou denken dat een 175ste verjaardag meer het vieren waard is dan een 185ste, maar de kwaliteit van de wijnoogst uit 2002, die nu heerlijk drinkbaar begint te worden, lijkt eigenaar Jean-Claude Fourman geïnspireerd te hebben om, ter ere van de verjaardag, een paar speciale wijnen te lanceren; een witte en een rosé.

 

Ik moet zeggen dat ik een tijd lang niet bijzonder enthousiast was over de champagnes van Joseph Perrier, maar ik vind deze Blanc de Blancs uit 2002 echt geweldig. Hij krijgt het voor elkaar om het typische  chardonnaykarakter, de verfijnde textuur, een perfecte balans en een licht (maar niet overweldigend) spoor van autolyse, het biscuitachtige effect dat ontstaat door de rijping van de wijn op het gistbezinksel van de tweede gisting op de fles, te combineren met een aanhoudende smaak. Hij ‘danst’ in de mond en is prachtig als wijn op zichzelf of als aperitief.

 

De chardonnay die de basis vormt voor deze champagne is afkomstig uit grand-cru- en premier-cruwijngaarden in Cumières, Mesnil-sur-Oger en Avize. Het rijpen heeft acht jaar geduurd en het dégorgement heeft nog maar kort geleden plaatsgevonden. Op dit moment lijkt de champagne alleen verkrijgbaar te zijn in Engeland en Frankrijk, maar ik ga ervan uit dat hij zijn weg naar andere landen snel zal weten te vinden.

 

De Blanc de Blancs 2002 van Joseph Perrier is nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar wel te bestellen via www.greatwesternwine.co.uk voor £49.00 per fles (de verzendkosten voor Nederland zijn £25 per dozijn).

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden