Champagne proeven (door Filemon Wesselink)

Zelfs hoe je Champagne in je glas dient te schenken is volkomen duidelijk. Volgens Frans onderzoek moet dit op dezelfde manier als bij bier worden gedaan. Het glas schuin houden dus. Hierdoor blijft het maximaal aantal belletjes behouden. Deze belletjes zijn voor deze wijn heel belangrijk, ze zorgen voor mondgevoel, smaak en aroma. En de laatste twee zijn natuurlijk echt belangrijk, deze schijnen Champagne tot Champagne te maken.

Ik heb in mijn leventje al meer Champagne gedronken dan gezond is. En omdat ik me heb voorgenomen dat als het om wijn gaat ik honderd procent eerlijk wil zijn, zal ik maar meteen zeggen dat ik er geen reet van begrijp.

Ten eerste lukt het me onmogelijk dure en goedkope Champagne te onderscheiden. Zo kocht ik laatst een fles van 15 euro (kan je in Frankrijk in een grote supermarkt kopen) en een fles van 50 euro. Je voelt hem al aankomen: die van 15 euro vond ik onmiskenbaar lekkerder. Een hoge prijs is voor mij dus niet proefbaar. Maar daarmee kan ik wel leven.

Wat me meer zorgen baart is dat als ik heel eerlijk ben - dat heb ik nou eenmaal beloofd - ik ook vaak het verschil niet proef tussen Champagne en andere mousserende dranken. En nee, ik schaam me er niet voor. Maar het voelt wel raar, temeer omdat het gebied Champagne verschrikkelijk hart schreeuwt dat dit het enige plekje ter wereld is waar je zulk een drank kan produceren. Typerend voor de smaak van Champagne is de gistige, brood/toastsmaak die je erin kan proeven, zo wordt altijd gezegd. Maar in een goede sekt uit Duitsland of zelfs een Spaanse cava kan dit ook duidelijk te proeven zijn. En deze drankjes zijn over het algemeen ook nog eens een stuk goedkoper!

Het enige dat dus eigenlijk overblijft is het gevoel bij het merk Champagne. En dat is nou iets wat ik wel heel erg snap. Het toppunt van romantiek voor mijn vriendin en mij is in bad genieten met een fles Champagne erbij. Een heerlijk decadent genotsgevoel. “Zal ik een fles Champagne opentrekken?" klinkt duizend maal poëtischer dan “Zal ik een fles sekt opentrekken?”. 'Sekt’ klinkt hard, degelijk, koud, zakelijk. Als je Champagne op zijn mooist uitspreekt, roept het meteen associaties op met een fijnzinnige vorm van romantiek. En twee tientjes extra voor een portie romantiek is natuurlijk weer spotgoedkoop.

Bestel het boek 'Een neus voor wijn' van Filemon Wesselink via By the Grape Shop >>

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden