Champagne van zeven druiven

Met steak tartare moet je altijd oppassen. Dat merkte ik vorige zomer weer, toen ik in de Champagne was en daar in Brasserie Flo in Reims zo’n bordje gehakt rauw vlees at. Heerlijk, en risico’s? Pfah, angstvallig gezeur van zielige mensen die bang zijn voor het leven zelf.


Zo kwam het dus dat ik de volgende ochtend, na een lange nacht, met onheilspellend rommelende darmen en angstvallig samengeknepen billen op weg ging om champagnes te proeven. Het was de laatste dag van ons verblijf en het laatste bezoek aan een geweldige producent. Mijn aandacht werd echter erg afgeleid door die darmen en door de gedachte aan de lange terugweg achter in de auto van Frank S., de aardigste Master of Wine van Nederland, maar behept met een, laten we zeggen, niet heel subtiele rijstijl.


We schoven aan bij Laherte Frères in Chavot (Coteaux d’Epernay), waar we werden rondgeleid door zoon Aurélien. Het was er prachtig (de zon scheen en er stond een Romaans kerkje om de hoek, tussen de wijngaarden) en alles was heel interessant: oud familiebedrijf; pers op zolder zodat de zwaartekracht zijn werk kan doen; 72 wijngaardpercelen over een groot gebied verspreid, met heel afwisselende terroirs enzovoort.


Toch bleef ik wat mismoedig voor me uitkijken en was ik vooral geïnteresseerd in de locatie van de wc – tot we bij een perceel kwamen dat vader Thierry in 2003 had aangeplant en dat biologisch-dynamisch wordt bewerkt. Daar stonden druivenrassen die vroeger in de streek gebruikt werden en die de Lahertes zelf weer teruggekweekt hebben. Van vier van die rassen (fromenteau, arbanne, pinot blanc en petit meslier) plus de gebruikelijke drie (pinot noir, chardonnay en pinot meunier) maakt de familie een geweldige champagne die, zo hopen ze, smaakt zoals champagne 250 jaar geleden smaakte.


Of dat zo is, valt moeilijk te beoordelen, maar een heerlijke champagne is het wel. Toen ik hem proefde, heette hij nog Les Clos Extra Brut; inmiddels is hij omgedoopt tot Les 7. Whoaaa. Wát een opwekkende wijn, met een aromatische geur, een fijne mousse, lekkere zuren, veel smaak (citrus, appel), een stevige structuur, mineralen in de lange afdronk. Zuiver, een mooie balans en vooral: heel veel energie. Hier zit leven in! En goddank een heel ander soort leven dan in dat bordje steak tartare...


Ook de andere champagnes van Laherte zijn de moeite waard. Bijvoorbeeld de Blanc de Blancs Brut Nature zéro dosage; Les Vignes d’Autrefois Extra Brut van 100% pinot meunier en Les Beaudiers Rosé de Saignier, ook van 100% pinot meunier (al vermeldde Aurélien erbij dat er in dezelfde wijngaard ook wat stokken chardonnay, pinot noir en fromenteau staan; die druiven zitten er dus ook in). Wijnen van Laherte Frères zijn in Nederland verkrijgbaar bij Wijnspeciaalzaak 12% of meer in Middelburg.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden