Chardonnay of chardonnay

Aardse smaken in een romige jas, mag ik zo deze soep even samenvatten? Daar hoort een volle wijn bij. Twee suggesties: een Australische chardonnay bij Dirck III (3,49) en eentje uit Argentinië, van Henri Bloem (9,95).

 

Waarom
Aardpeer smaakt een beetje artisjokachtig, maar het is maar bescheiden. Gelukkig, want de echte artisjok brengt sommeliers vaak tot wanhoop, zó intens, zó doordringend. Eet artisjok als voorgerecht en je proeft hem bij het toetje nog.
Maar het aardse, met de groenten en de paddestoelen, ja, dat proef je in de soep op en top. Noem het herfstig. En dat wordt in een bedje van romigheid gelegd. Kortom, een heel fruitige wijn past niet; een beetje volheid zoeken we, rond, zacht en aangenaam. Daarop is een eenvoudig antwoord: chardonnay.

 

Sappig
De Unoaked Chardonnay 2007 van Yaldara, een bedrijf in de Australische Barossa Valley is sappig en ongecompliceerd. Maar het kan nog breder, nog romiger. Met de Felino Chardonnay 2008 uit Argentinië bijvoorbeeld. Die is nu net wel ‘oaked’, ofwel gerijpt in eikenhout, wat hem een geur van hazelnoten, peer en rijpe vijg heeft gegeven. Voor beide chardonnays geldt: niet recht uit de koelkast drinken; een kwartier eerder eruit doet ze stukken beter smaken.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden