Chardonnay zonder naam

Een keerpunt in mijn leven vond plaats in een nachtclub in Kaapstad in de jaren negentig. Ik zal je de details besparen hoe ik daar terecht kwam, maar het was een memorabele avond. Het was ook de eerste keer dat ik echte Zuid-Afrikaanse chardonnay proefde, met de complimenten van Miles Mossop, de wijnmaker van Tokara in Stellenbosch.

 

Goudgele chardonnay
Mijn smaak was nog niet zo ontwikkeld als nu, maar de wijn was een openbaring! Een smaakexplosie waardoor alle vooroordelen over de Kaap èn chardonnay uit elkaar spatten. Goudgeel in kleur, met een heerlijk botertje in smaak en geur, veel tropisch fruit, rijk in alcohol, fris in zuren en voorzien van een toasty houtcomplexiteit die ik tot dat moment alleen in de allerbeste (en duurste) Bourgognes had ervaren. Het leek wel of de wijn anabole steroïden had gebruikt. Ik vond het geweldig en mijn collega’s dachten er precies zo over.

 

Zondernaam
De wijn heette Zondernaam, want Miles wilde de naam Tokara pas gaan gebruiken als de stokken op leeftijd zouden komen. Zondernaam zou tijdelijk zijn. Maar zie, we zijn tien jaar verder, en nog geen drie maanden geleden werd Zondernaam door toonaangevend wijnblad Perswijn uitgeroepen tot 'Beste Chardonnay onder een tientje'. Een beetje laat, als je het mij vraagt, maar wel terecht.

Zondernaam Chardonnay 2008

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden