Château de Valençay: verdwenen wijngaard

Vroeger kon vrijwel elk rechtgeaard Frans kasteel wel bogen op een wijngaardje ten behoeve van de eigen 'drankvoorziening'. Vandaar waarschijnlijk, dat veel wijnproducenten in Frankrijk nog steeds de term 'château' op hun etiketten bezigen, ook al is die vandaag de dag niet meer van toepassing op hun wérkelijke behuizing.

Wijngaard kwijt
Maar andersom kan het natuurlijk ook gebeuren, dat een heus kasteel zijn wijngaard kwijt is geraakt, om welke reden dan ook – meestal een oorlogszuchtige. In het prachtig gerestaureerde 17/18de-eeuwse Château de Valençay, op steenworp afstand van de meanderende Loire, is dit duidelijk het geval geweest. Want aan de inrichting van de riante (wijn)kelders is nog te zien, dat ook hier vroeger een welige wijngaard moet hebben gebloeid.

Oude tuinen
Directeur en curator Serge Gatinel, die pas geleden werd aangetrokken om dit voormalige kasteel van de Prins van Talleyrand (tevens minister van buitenlandse zaken tijdens Napoleon) succesvol de 21ste eeuw in te leiden, heeft hier gedegen onderzoek naar gedaan. Hij beaamt het bestaan van een historische wijngaard van ganser harte, evenals het feit dat hij voornemens is de vroegere tuinen weer in hun oude glorie te herstellen.

"Het zou prachtig aansluiten bij het park, Prinsenbos en labyrint, die we rondom het kasteel hebben laten aanleggen, Bovendien kunnen we de wijnen dan in het restaurant van onze eigen orangerie schenken. Nee," lacht hij, "dat zullen wel wijnen zónder AOC worden. Maar dat hoeft ook niet per se want daaruit is hier keuze genoeg, met zestig verschillende AOC’s langs de Loire alleen al. ’t Gaat ons vooral om het culinair/historische aspect, bij wijze van handreiking naar de geschiedenis van dit landschap en haar unieke architectuur."

Kasteelwijn
Bij wijze van hommage heeft plaatselijke topwijnmaker Claude Lafond een perceel van 3 hectare Pinot gris in Reuilly 'Clos du Château' gedoopt en alvast aangeboden de toekomstige kasteelwijn in de Cave Coopérative van Valençay voor hen te zullen gaan maken. Misschien dan toch AOC nr. 61…?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden