Chenin op de catwalk

Rijst:
De Vier Heemskindertjes presenteren zaterdag 29 mei* in hun winkel Le Petit Clos in Bussum de - zoals ze zelf zeggen - haute couture wijnen van Domaine du Collier. Creaties van chenin blanc. Het talent om zulke unieke wijnen te 'ontwerpen' heeft volgens de Heemskinderen te maken met een manier van kijken, met visie en het talent om die eigen vorm gestalte te geven. Als drinker kun je in één keer getroffen worden door zo'n wijn òf je hebt tijd nodig om het kunstwerk te leren waarderen. Misschien wel via een prêt-a-porteetje. En die zijn er ook van de chenin blanc, hoewel ze op hun best nooit een massa-modelletje worden.

Ruit:
O, o, chenin blanc. In Zuid-Afrika staat er een berg bulk van, die zelden overtuigt. Chenin blanc is een druif die echt de tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. Heeft hij het te warm, dan wordt hij lui en saai. In het milde klimaat van de Loire niet hoor, daar is hij zo vief als wat. Chenin blanc zorgt – in de Loire - opvallend vaak voor bijzonder levendig zuur, met een bite. Niet de bite van riesling, die is frisser en krakender. De bite van chenin blanc lijkt dikker en gelaagder. Laatst zei een wijnmaker me, dat zuur voor hem de adem van een wijn is. Dat het zuur de dynamiek van een wijn draagt. Zou dat ook het vertrekpunt geweest zijn voor Collier?

Rijst:
Gaan we vragen, van die adem. Ik zeg: zuur brengt leven in de wijn of zoals jouw wijnmaker het verwoordt: blaast er de adem in. Mooi. Om nog even naar de mode-metafoor te gaan, Collier is dus van de haute couture, Chidaine ook of is dat chique confectie? In elk geval zijn het betaalbare juweeltjes. François Chidaine maakt in Montlouis en Vouvray een aantal Chenins met telkens een ander detail. En die snit komt uit de grond. Zet er maar eens een paar naast elkaar: allemaal Chenin, allemaal Chidaine en allemaal anders. Deze Clos du Breuil komt van koude kiezels, dat maakt hem wat slanker dan andere.

Ruit:
Slank en vol tegelijk, dat is 'ie. Slank want zo verteerbaar, doordrinkbaar, 'glugable' als wat en dus nergens vermoeiend. En toch ook vol door zijn diepgang met dank aan de oude stokken, lage opbrengst en biodynamie en zo en zo. Hij vraagt aandacht en geeft het tegelijk. En dan heb je na het drinken meer energie dan je ervoor had. Dat is eerlijk gezegd wat ik in elke wijn zoek! Ik at bij de Vier Heemskinderen thuis eens gegrilde krabbetjes uit het IJsselmeer met alleen een beetje zout. Deze Breuil is daar geweldig bij.

Rijst:
En ook bij kreeft van de bbq, vispaté, lentestoof van parelhoen met verse doppertjes, tuinbonen en peultjes enzooo.

* Collier-inloopproeverij op zaterdag 29 mei van 10.30 tot 16.30 uur.
Le Petit Clos, Huizerweg 124, Bussum.
 

François Chidaine
Clos du Breuil
Montlouis sur Loire
€ 11,50
www.vierheemskinderen.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden