Chinese wine boom

Ook de Chinezen zijn tegenwoordig ‘aan de wijn’- het zal niemand echt verbazen. Maar wat dit feit extra bijzonder maakt, is dat China momenteel zelfs nummer één staat op de wereldranglijst van wijnimporterende landen. Wijn is momenteel big business in het Verre Oosten, vooral in de grotere Chinese metropolen zoals Sjanghai, Hongkong maar ook Singapore.

De Chinese mentaliteit echter kennende, zijn er - met behulp van Franse en Australische top wijnmakers - inmiddels natuurlijk al razendsnel heel veel wijngaarden in daartoe geëigende gebieden op het vasteland aangeplant! Nu we het er toch over hebben: Hongkong maakt weliswaar sinds 1997 weer officieel deel uit van het Chinese Moederland, het staat te boek als een zogenoemde SAR ofte wel Special Autonomous Region. Nou werd deze miljoenenstad in het verleden al beschouwd als een speciaal buitenbeentje; een oord waarop de befaamde uitdrukking East meets West naadloos van toepassing was – en eigenlijk nog steeds is. Voornaamste reden hiervoor was, dat Hongkong eeuwenlang onder Brits gouvernement stond …en daar dus ook altijd al fors wijn geconsumeerd werd. Zeker ook qua cuisine, architectuur en design heeft men zich in Hongkong steeds graag gespiegeld aan moderne westerse stijlen en smaken.

Speciale loot
Het verbaasde ons dan ook niet te ontdekken, dat de laatste tijd in Hongkong de ene moderne wijnbar na de andere opende. Chic ingerichte ontmoetingsplekken voor de yuppen van Hongkong, waar ook de duurste wijnen van de wereld – soms zelfs per glas – verkrijgbaar zijn. Met datzelfde gevoel voor flair en stijl opende vorig jaar in een hippe wijk een prachtig nieuw ‘wijnrestaurant’ met de toepasselijke naam Cépage. Het ontwerp werd geleverd door architect Tan Key Lee uit Singapore, dezelfde die voor deze stadstaat ook het paviljoen op de Expo 2010 in Sjanghai ontwierp. Voor de supervisie over de keuken werd de Italiaanse chefkok Thomas Mayr uit Südtirol (Alto Adige) aangetrokken, wiens superbe creaties onmiddellijk furore maakten bij de foodies (oosters én westers) van Hongkong.

Cépage is niet alleen van top tot teen een ontzettend mooi ingericht restaurant – Tan liet zich voor zijn eigentijdse design inspireren door barok kristal in combinatie met hightech glas – alles ‘ademt’ hier wijn. In de kelders ligt een ware wijnschat opgeslagen, waarvan je eventueel ook op het heerlijke dakterras al fresco kunt nippen. De wijnkaart vertoont maar liefst zo’n 2100 namen, gerangschikt op domein en jaartal. Naar verluidt bestaat de Hongkongse cliëntèle namelijk vooral uit zogenoemde ‘labeldrinkers’; mensen die eerst kijken naar de (liefst zo prestigieus mogelijke) producent en dan pas naar het jaartal. Volgens sommelier Randy See gaat men momenteel vooral voor de kleine ‘boutique’ wijnen uit de Bourgogne. Maar gelukkig is er daarnaast ook meer dan voldoende (betaalbare) keuze voor luitjes met minder diepe zakken..

Goeie deals
Wanneer je echt helemaal stapel bent van een bepaalde wijn, dan kun je daarvan ook een partij flessen tegen het dan geldende tarief aanschaffen en door het restaurant tot aan het moment van afroep laten bewaren. Een bijzondere service. Mocht er onverhoopt iets mis zijn met zo’n fles, dan betaal je hem uiteraard niet. De correct bevonden wijnen moet je echter wel ín het restaurant opdrinken. Een wine-doggy-bag is er dus niet bij. Maar dit laatste is om te voorkomen dat klanten met wijn gaan speculeren, wordt ons desgevraagd uitgelegd. Het is immers bekend dat bepaalde exclusieve wijnen jaarlijks beduidend in prijs stijgen of zelfs later tegen superhoge bedragen geveild worden.

Als gasten zelf een fles wijn willen meenemen voor bij het eten, dan mag dat vanzelfsprekend ook. Onafhankelijk van de waarde van de meegebrachte wijn moet daarvoor dan wel een vast bedrag van HK$500 aan kurkengeld neergelegd worden.

Restaurant Cépage, 23 Wing Fung Street, Wanchai, Hong Kong. T +852 2861 3130; E: cepage.HK@lesamis.com.sg

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden