Chocola en wijn als medicijn

Deze week las ik een nieuwtje op de BTG site: onderzoekers aan de University of Northumbria hebben ontdekt/vastgesteld dat resveratrol, een in rode wijn aanwezig stofje, vooral bij ouderen de bloedsomloop richting hersenen stimuleert, waardoor het geheugen beter blijft functioneren. Om de feestvreugde te verhogen heeft bovendien Crystal Haskell, wellicht van dezelfde universiteit, ontdekt dat in chocola aanwezige polyfenolen en antioxidanten ook bijzonder goed zijn voor de mens. De ene researcher raadt ons aan resveratrol als voedingssupplement via capsules in te nemen, en dokter Haskell schrijft een chocoladedrank met extra polyfenolen en antioxidanten erin voor, gecombineerd met de nodige oefeningen (hersengymnastiek waarschijnlijk).Ik wil er eigenlijk niet te diep over nadenken, wat de kwaliteit van mijn leven zou zijn wanneer ik in plaats van een lekker glas rode wijn bij het eten en een stuk 70% chocola bij de koffie, een paar resveratrolcapsules met superchocomelk zou moeten innemen. Wat mij dan zou worden ontnomen ter ere van het grotere goed van een misschien beter werkend geheugen, of soepelheid van spieren? Ik zou dan dat betere geheugen kunnen gebruiken om te overpeinzen hoe heerlijk de wijn vroeger smaakte, toen de wetenschappers nog geen capsules met polyfenolen op me hadden losgelaten, en me tot chocolademelk hadden veroordeeld in plaats van een een zalige bonbon. Eerlijk, zo'n geheugen wil ik niet hebben.  Ontneem mij  niet de vreugde van het wijn drinken. Laat mij maar sudderen met een glas mooie Bordeaux in mijn hand, en een glas champagne voor de lunch. En wat te denken van die decadente, maar o zo heerlijke combinatie van port met chocolade? Die moet dan wel het allergezondst voor ons zijn, en ook vast in capsulevorm in te nemen. Het verbaast me dat ze in Northumbria daar nog op gekomen zijn.Immers, al toen deze onderzoekers nog in de box lagen te spartelen, en hun ouders dáárvoor, wisten en weten de gastronomen onder ons hoe fijn een stukje bittere chocola bij een glas port smaakt, omdat de geur van chocolade ook vaak in jonge vintage port zit. Om nog maar te zwijgen van een stuk wildbraad met een chocolade/portsaus bereid.De drijfveer van de researchers is, zeggen ze zelf, dat wij teveel wijn en teveel chocola zouden moeten consumeren om die extra bloedtoevoer naar de hersenen te bevorderen. Daardoor zouden we als dronken lorren op de divan liggen, zou kortom de dronkenschap al het goeds van die door resveratrol en antioxidant gestimuleerde hersenen plus bijbehorend geheugen teniet doen. Het is zo zorgzaam bedacht, in wezen. De wetenschap wenst de ouderen (vanaf wanneer zijn we dat?) een goed werkend geheugen toe. De middelen die ze bedenken om dat nuttige doel te bereiken helpen echter het doel om zeep. Want het drinken van chocomelk met capsules erbij brengen één ding nooit teweeg: levensvreugde, genieten van een mooi moment met een mooi product op tafel. Levensvreugde komt in geen enkele capsule, en zonder levensvreugde heb je niets aan een beter geheugen.
Zullen we de geleerden overal in de wereld maar in hun laboratoria laten experimenteren en een lekkere fles openmaken? O, en nu ik dit opschrijf, herinner ik mij een leuk reisje waarbij ik een paar flessen prachtige Château Léoville-Lascases heb gekocht. Mmm...die bloedsomloop van mij doet het nog prima.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden