Chocoladetaart met kaneelroom

Er zijn honderden recepten voor chocoladetaarten. De allerlekkerste vind ik die met een nog zachte, smeuïge binnenkant. Nou zijn elke taartvorm en oven weer anders, maar na wat uitproberen weet ik dat het beslag daarvoor bij mij in 22 minuten de oven in moet, en geen minuut langer. Koken doe je op gevoel, patisserie is precisiewerk.

Nagerecht, 8 personen
Bereiding: 30-35 minuten + 30 minuten afkoelen

Onno Kleyn geeft een wijnadvies bij dit recept: 'Geen PX'

  • 275 gram pure chocolade (cacaogehalte minstens 70 %)
  • 200 gram roomboter
  • 7 eieren, gesplitst
  • 2,5 eetlepel cacaopoeder, gezeefd
  • 150 gram suiker + 1 eetlepel extra
  • 125 ml slagroom
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Extra nodig:

  • taartvorm, doorsnede 26 centimeter
    ingevet en bestoven met bloem

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Breek de chocolade boven een hittebestendige kom in stukjes en doe de boter in blokjes erbij. Hang de kom in een pan met een laag kokend water (de kom mag het water niet raken). Smelt de chocolade zo, au bain marie, en roer af en toe.

Haal de kom van het vuur en laat de gesmolten chocolade iets afkoelen. Roer de eidooiers erdoor en klop met een garde de cacao en de helft van de suiker erdoor. Sla in een vetvrije kom de eiwitten stijf en voeg beetje voor beetje de resterende suiker toe tot het schuim pieken vormt en glanst. Spatel het eiwitschuim voorzichtig door de chocolademassa.

Schep de massa in de taartvorm en bak de taart afhankelijk van jouw oven 20-25 minuten. Haal de taart uit de oven en laat de taart zo 30 minuten afkoelen. Klop de slagroom met 1 eetlepel suiker en de kaneel lobbig. Snijd de taart in punten en serveer de room ernaast.


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden