Comazuipen voor gevorderden

Champagne? Shit, op
Vier uur indrinkertje om - als de eerste gasten arriveren - in verrassend gezellig tempo door te stomen naar de tweede fles. Aperitiefje, Champagne. Zou zonde zijn om hem te laten staan en pas later te nuttigen. Nog maar een fles, en hadden we ook niet nog ergens een portje staan? Niet? Bier dan maar, om het smaakpalet te verschonen. Hé, het is twaalf uur, Champagne! Shit, op. Die wijn van tijdens het eten was eigenlijk ook prima. Flesje mee, naar buiten. Vuurwerk kijken. En de buurvrouw zoenen, uiteraard. En dan begint het eigenlijk pas. Biertje bij de linkerburen, wijntje rechts en bacootje aan de overkant. Om vervolgens starnakel bezopen in je mandje te eindigen.

 

Snoeiharde maatregelen
Ja, en dan is het ineens 1 januari. Een dag die begint met een kruiwagen watten, vermengd met salpeterzuur en een repeterende heimachine. In je hoofd wel te verstaan. Dat vergt een goede aanpak, en uiteraard een fijnzinnig glaasje wijn. Per slot van rekening hebben we nog wat te vieren.
Als eerste: water, veel water en een paracetamolletje. Gevolgd door een flink glas cola, een dubbele espresso en een glas koude chocolademelk. Nu kun je een keuze maken, of eerst een stuk appeltaart en daarna pas de uitsmijter. Of meteen aan de uitsmijter.

 

Ontkateringsfeestje
En dan zijn we eindelijk weer toe aan een mooi glas wijn. Nieuwjaarsborrels op 1 januari zijn eigenlijk de beste ontkateringsfeestjes. Ze zijn valide, iedereen doet mee, en ze werken als een tiet. Ik prefereer altijd een bubbeltje. Niet te zwaar, dat spreekt.

 

Ackerman X-Noir Brut Rosé
Waarschijnlijk is vruchtbaarheid van de Loire de belangrijkste drijfveer geweest die Jean Baptiste Ackerman in 1811 in de armen van zijn vrouw Laurence dreef, waarna zij samen het inmiddels fameuze wijndomein Ackerman Laurance zijn begonnen. Geen poenerige aanstellerij, maar stijlvolle frisse wijnen. Met als ultieme en betaalbare rosé bubbel, de X-Noir Brut rosé die ik vandaag ga laten knallen. Een fijn parelende wijn die gemaakt wordt van de chenin noir druif, die zo typisch is voor de Loire en gekarakteriseerd kan worden als fruitig en licht kruidig. De knisperende bubbel zorgt er voor dat de aroma's nog beter tot uiting komen. Een smaakvolle bubbelwijn die zich kenmerkt door aroma's van kers, appel, beetje kaneel en een bescheiden bloemetjesgazon. Het donkere schilletje heeft er op zijn beurt voor gezorgd dat deze Vin Mousseux een water in de mond lopende zalmroze kleur heeft gekregen. Een zalig ontwaken, vol met goede voornemens. Waarvan de eerste bij deze beslecht is.

De Ackerman X-Noir Brut Rosé is verkrijgbaar bij de Mitra Slijterijen en kost € 11,99, maar deze week € 9,99.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden