Cono Sur Organic uit een karaf

Cono Sur Organic, Pinot Noir 2008

Rijst:
Winterzon, de lach van Roos, fijn muziekje bij het wakker worden, lekkere wijn vanzelf: ze laten het leven glimmen. Weet je wat ook: wijn uit een karaf. Als ik eraan denk, geniet ik al. Fles open, voorproeven en dan - als de wijn het nodig blijkt te hebben - gloegloegloe in een karaf plonzen. Mijn kerstwijn, nou ja één ervan, wordt een Cono Sur uit Chili. Wat in alle Cono Sur-wijnen opvalt, is de zuiverheid, het pure schone fruit, de souplesse en het subtiele houtgebruik. De fluwelige Merlot is populair, maar ik kies de eigenwijzere, volfruitige Pinot Noir. De 2008 die nu in de winkel staat, is jong maar op dronk en voor nog meer frisfruit expressie schenk ik hem over in een karaf. In Riedels Eve, om mijn gasten en mezelf mee te verwennen. Komt er met kerst bij jou een karaf op tafel?

 

Ruit:
Dat zal toch wel? Differentiatie is mijn buzz-woord van december. En daarom dit jaar eens veel meer dan Bourgogne, Bordeaux en Champagne op de kersttafel. Ha, ik probeer wel hip en vooruitstrevend te zijn, maar met kerst verschijnt dit klassieke, maar o zo zalige drietal al jaren op onze tafel. Daar omheen passeert een tempranillo of gewaagde riesling ook wel eens de revue, maar veel gekker/gedifferentieerder wordt het zelden. Menselijke maat is trouwens mijn andere decemberding. Dat heeft alles te maken met jouw kleine dingen die de slingers van het leven zijn. En met de herherherontdekking dat de balans van wijnen tussen de 7 en 15 euro vaak zo echt kloppen. Differentiatie plus de menselijke maat resulteert dus in een Cono Sur op de kersttafel! En jij tipt dus om ‘m uit een karaf te schenken?

 

Rijst:
Vintertainment, heet dat spelen met wijn aan tafel tegenwoordig. Dat kan met een karaf, met de juiste glazen - groot altijd beter dan klein :) - en met de temperatuur. Nu we het toch over Cono Sur hebben... neem bijvoorbeeld hun witte wijnen (alles bij Mitra). Die zijn behalve fruitig ook mineralig. Schenk je de wijnen aan de koud-koele kant, dan worden ze extra zilt. Warmt de wijn op, dan wordt hij ronder en fruitiger. De koude, meer mineralige Sauvignon schenk ik bij een amuse met wakame(= zeewier)salade en de 'opgewarmde', fruitige wijn komt bij een pittig saffraansoepje met granaatjes.

 

Ruit:
Met de Pinot Noir – niet uit de Bourgogne maar uit Chili werkt dat spelletje ook. Op de ene temp voert het hout de boventoon, op de andere het rode fruit. Ik zet de koele variant bij een tussengerechtje van Provençaalse borlottibonen en de iets opgewarmde – in een karaf! - bij het volgende tussengerecht met gegratineerde schorseneren, zwarte truffels en eekhoorntjesbrood. En dan in de karaf ernaast stiekem toch ook een mooie Bourgogne van Jean Féry of Merlin? You bet! For the fun of it.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden