Corbières en de magie van de garrigue!

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in
  • 0

Garrigue

Het mooiste woord in de Franse taal na het kort en krachtige 'vin', het statige 'grand cru' en het speelse 'santé'? Zonder twijfel het mystieke 'garrigue'! De letterlijke vertaling blijkt onvindbaar in het woordenboek. Biologen spreken over een biotoop met vegetatie bestaande uit grassen en lage planten in een warmgematigd klimaat. De romanticus in mij kiest echter voor een meer sprekende omschrijving. Het zijn de in het lage struikgewas onder een verzengend zonnetje groeiende wilde kruiden met de karakteristieke geuren en kleuren te midden van het glooiende Zuid-Franse landschap. Wilde tijm, lavendel, rozemarijn en meer in de ongerepte Mediterrane natuur. Heeft u plots ook zo’n zin in vakantie? Een kruidig visje en spicy stuk vlees op de barbecue? Een goed glas Corbières in de hand, terwijl het zomerzonnetje langzaam achter de horizon verdwijnt?< br/>

Magische krachten

Een glas Corbières in de hand? Mais pourquoi? Het antwoord is simpel. Aan de druiven in Corbières worden magische krachten toegekend. Er wordt beweerd dat de Grenache, Syrah en Mourvèdre de krachtige aroma's van de alom aanwezige garrigue in de schilletjes opnemen en tijdens de vinificatie aan de wijn toevertrouwen. Ik durf te betwijfelen of het waar is, maar een goed verhaal is het zonder meer. Bovendien is het een gegeven dat de geuren van tijm, lavendel, rozemarijn en salie present zijn in de meeste Zuid-Franse wijnen en in het bijzonder die uit Corbières. Zou het dan toch...?!?

Nooit te oud om te leren

Een prachtig verhaal over pure magie, maar Corbières, met de aanwezigheid van de garrigue ten spijt, is toch gewoon een simpel doordrinkwijntje? Een wijn waar de echte liefhebber niet voor te porren is? Oprecht dacht ik jarenlang dat Corbières enkel tot de rand gevulde literflessen slobberwijn voortbracht. Enkel geschikt voor het onderste winkelschap in de supermarkt. Een erfenis uit de vorige eeuw. Zo schijnt kostbare Cru Bourgeois uit de Bordeaux in de jaren '90 jarenlang aangelengd te zijn met bulkwijn uit Corbières. Feit is echter dat de wijnboeren in Corbières het roer jaren geleden volledig hebben omgegooid. Geen plassen betekenisloze wijn, maar focus op kwaliteit. Geen platgespoten wijnranken, maar meer en meer aandacht voor biologische en biodynamische wijnbouw. Geen flessen voor het onderste schap, maar mannetjesputters op ooghoogte. Alleen ik moest dat nog ontdekken. Maar goed, je bent nooit te oud om te leren.

Inkeer

Mijn inkeer is een feit dankzij Château de Caraguilhes. Eén van de absolute voorlopers op het gebied van biologische wijnbouw. Ik ben begonnen met de Corbiѐres Blanc. Marsanne, Roussanne en Grenache Blanc in de mix. Subtiele geuren van rijp wit fruit en bloemen bevrijden zich uit het glas. Niks geen overdonderende extraverte aroma’s. Plezierige bescheidenheid is het toverwoord. De aroma’s hebben slechts één doel. Jou verleiden tot het nemen van een slokje. En dat lukt!

Gezellige avond gegarandeerd

Nieuwsgierig neem ik een teug van de lichtgele vloeistof. Wederom veel rijp wit fruit en een aangename kruidigheid. Alles in proporties en niet te opdringerig. Neem je tijd om de wijn te doorgronden. Bijvoorbeeld met een mooie maaltijd erbij. De harmonieuze geuren en smaken maken deze wijn een echte foodmatcher. Ideaal om te schenken bij een etentje met vrienden. De Corbiѐres Blanc maakt namelijk geen vijanden. Ze begroet je met een grote glimlach en blijft tegen iedereen beleefd. De garantie op een gezellige avond!

Moment suprême

Mijn glas is leeg. Het is de beurt aan de Corbiѐres Rouge. Het moment suprême! Het zijn immers de rode wijnen waar het in de regio vooral om te doen is. Wordt het een magisch moment of word ik bevestigd in mijn vooroordelen? De uit het glas opstijgende aroma’s zijn kenmerkend voor de zuidelijke departementen van Frankrijk. Donker fruit, gerijpt met de hulp van vele zonuren. Een beetje boers, maar op een delicate manier. En de karakteristieke kruidigheid. De garrigue en de druifjes hebben elkaar gevonden! De smaak is vol en breed. Ik proef kersen, pruimen en bramen begeleid door een aangename vleug ‘garrigue’. Ik ben om. Corbiѐres doet weer mee!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden