Couscous en Siciliaanse wijn

Sicilië is een mengelmoes aan culturele invloeden. Grieken, Romeinen, Arabieren, Spanjaarden…Ze waren de Italianen allemaal voor, totdat Garibaldi in 1860 het eiland weer liet toebehoren aan Italië. De Sicilianen zijn trots op Garibaldi, want overal in het Siciliaanse straatbeeld is de nationale vrijheidsstrijder terug te vinden. Sicilianen zijn echter ook trots op de multiculturele invloeden op het eiland. Het heeft ze namelijk veel moois gebracht. De wijn, de keuken, de architectuur. Allen nazaten van de rijke culturele geschiedenis.

 

Couscous Festival
Ter ere van de multiculturele geschiedenis wordt tussen 21 en 26 september 2010 het Couscous Festival in San Vito Lo Capo weer gehouden. Het festival wordt jaarlijks bezocht door zo’n 200.000 mensen uit de verscheidene landen rondom de Middellandse Zee. Het festival draait in eerste instantie om couscous. Een van oorsprong Marokkaans gerecht, dat tijdens de Arabische overheersing is komen overwaaien naar Sicilië. Bereid op alle manieren die het eiland te bieden heeft. Lokale specialiteiten, zoals zwaardvis, tonijn, mediterrane groenten, kruiden en een scala aan vleessoorten en sauzen, geven de couscous dan toch het Siciliaanse tintje. De lokale boeren maken het feest compleet met het aanbod van wijn, olijfolie, brood en lokale zoete hapjes. Waar de middag in het teken staat van eten en drinken, straalt het festival ’s avonds vooral het gevoel uit van multiculturele verbondenheid, door de diversiteit aan bandjes en artiesten uit zowel Mediterrane als Noord-Afrikaanse landen.

 

Lokale wijn
San Vito Lo Capo is gelegen in de provincie Trapani, in een van de mooiste natuurgebieden van Noord-Sicilië. Het stadje grenst aan het nationale park Lo Zingaro aan de zuidkant en wordt aan de noordkant omringd door ‘Mare Nostrum’. Overal in de nabije omgeving zijn wijn- en olijfranken te vinden, waarvan één van de meest indrukwekkende DOC’s van het noorden wat mij betreft Erice is. Wijn die op het Couscous Festival in overdaad wordt aangeboden. Witte wijn wordt er hoofdzakelijk gemaakt van Grillo. Een verrijking voor de couscous met zeevruchten. Rode wijn (uiteraard) hoofdzakelijk van de Nero d’Avola, heerlijk bij couscous met tomaat, aubergine en geroosterd gehakt. Daarnaast zijn er vele andere druivenspecialiteiten te vinden, zoals de nootachtige fiano (Bekend van de Fiano di avellino), Inzolia en Zibibbo, waar veelal passito van gemaakt wordt.

 

Agritoerisme in Noord-Sicilië
Mocht je besluiten om het Couscous Festival in San Vito te gaan bezoeken, dan is het agritoerisme in de omgeving een absolute verrijking van je reis. Tenuta Plaia is een agritoerismebedrijf in Scopello, net buiten San Vito, waar je slapen, lekker eten en drinken kunt combineren op een prachtige boerderij aan de rand van de Middellandse Zee. De familie Plaia maakt zelf ook wijn van onder andere Grillo, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Nero d’Avola. Lekker om de dag mee af te sluiten…

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden