Creatief met kurk

Een hele generatie is er mee opgegroeid. Creatief met kurk! En nu zijn de uitzendingen ook weer op DVD beschikbaar. Kurk is weer helemaal terug. En er is veel meer dan de kurken die we als wijnliefhebber kennen van de wijnflessen.

 

Vorige maand ben ik naar Portugal geweest – in de periode van de oogst. Niet alleen druiven worden geoogst, kurk ook. En wel in de hete zomermaanden juni tot en met augustus. Het is het werk van stoere mannen, die precies weten wat ze doen. Met een soort afgeronde bijl klieven ze loepzuiver door de kurkschors en pellen ze als het ware de kurklaag van de boom. Niet te diep, want dan overleeft de boom het niet. De kurkeik kan overigens pas voor het eerst na 25 jaar gepeld worden en dan duurt het weer 9 jaar voordat de boom opnieuw van z’n kurk ontdaan mag worden. Een bizar gezicht, uitgestrekte bossen met half ontblote bomen. En alleen van de dikste lagen kunnen fleskurken gestanst worden.

 

De kurkresten worden voor 100 en 1 andere toepassingen gebruikt. Voor de wijnfreaks zijn er tegenwoordig ook kurkvloeren, waar fleskurken in verwerkt zijn. Helemaal leuk natuurlijk. Het zijn geen gebruikte kurken, dus helaas geen grote namen op je vloer. Misschien wel een idee om een Medocvloer te ontwikkelen of een Champagnevloer. Voor werkkamer of proeflokaal. Kijk voor wat meer kurkgevoel eens op www.kurkinhuis.nl.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden