Crémant d'Alsace: Bubbels uit de Elzas

Advertorial

December is nog steeds onze meest bruisende maand. Champagne blijft de koningin onder de mousserende wijnen, maar bij wie de bodem van z’n portemonnee in zicht komt en toch graag nog even doorbubbelt, zijn er gelukkig alternatieven. Zoals een Crémant d'Alsace. Ook Frans, maar makkelijker, lichter en fruitiger én dus wat prijsvriendelijker.

Met of zonder…
Een Crémant is lekker om zomaar te drinken, als zinnenprikkelend aperitief of juist als verfrissende afsluiter van een lang kerstdiner. Maar net als de andere wijnen uit de Alsace is het ook een ideale gastronomische begeleider. Feestelijk bij oesters, zalm of forel op toast, zalig bij gevogeltepaté, verrassend bij een winterse zuurkoolschotel en zelfs bij sommige kaassoorten, zoals brie en camembert...of – echt het proberen waard - bij de kaasfondue! Kijk voor andere spannende combinaties met Crémant d’Alsace op www.smaakexperience.com 

Welke druif?
Crémants d’Alsace worden op traditionele wijze – dus op dezelfde manier als champagne - gemaakt, met name van Pinot Blanc, maar ook van Pinot Gris, Riesling, Chardonnay of Pinot Noir (Crémant rosé). Sommige Crémants d’Alsace dragen de naam van één specifieke druif; dan zit alleen die druif in de wijn. Een Crémant de Riesling, van 100% rieslingdruiven dus, is droog en geeft een zuiverend, strak gevoel in je mond, een Crémant de Pinot Gris is voller en ronder en een Crémant de Chardonnay juist weer wat lichter.

Bollen & bubbels
Bij Oud & Nieuw horen nu eenmaal oliebollen en knallende kurken.. Maar oliebollen zijn voor de meeste mousserende wijnen, ook voor een Crémant d’Alsace, te zoet en te vet. Maar er is een oplossing! Mix een scheutje kaneel-, sinaasappel- of amandellikeur met Crémant d’Alsace en je hebt de ideale begeleider van oliebollen en appelbeignets! En laat dat knallen overigens ook maar zitten, want van verspilling houden we niet… Haal gewoon alle attributen van de kurk, leg er een hand op en draai met de andere hand de fles. De kurk zucht zichzelf dan uit de fles.

Voor een filmpje over Crémant d’Alsace klik hier.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden