Culicava’s, partycava’s én examencava’s (door Ruit&Rijst)

Rijst:
Ruit&Rijst zijn gek op champagne. Dat is geen geheim voor onze trouwe lezers. Maar die weten ook dat we alle bubbels serieus nemen. Onze koopgids Topbubbels komt er echt een keer aan en daarin zullen we zeker veel cava's beschrijven. Er waren al verrukkelijke cava's, maar ze lijken steeds beter te worden.

Ruit:
Ik popel om te poppelen! Ik vond dat we Topwijn destijds zo profi deden mét veel gelach. Daar geniet ik nog steeds van na. Met bubbels kan het alleen maar beter worden. En ja daar komen cava’s in. Culicava’s, partycava’s én examencava’s.

Rijst:
Voel jij ook die aparte, zinderende sfeer tijdens de eindexamenweken? Zelfs als ik niemand in mijn directe omgeving heb die examen doet, vind ik het een spannende tijd. En als ik de eerste tas zie bungelen, schiet ik vol. Die middelbare school is zo'n mijlpaal. Daar trek je een bubbel voor open. En voor die feesten denk ik dan meteen aan cava.

Ruit:
Ik zie het plaatje – met de bubbels. Die inspanning van weken, maanden blokken, de zenuwen voor iedereen de dagen voordat de uitslag bekend wordt en dan de kurk die van de fles knalt (knallen mag toch wel op zo’n moment?), die symboliseert dat. Cava voelt al snel wat milder in de mond dan champagne en is daarom een perfecte examenkandidaat. Weet je nog die Copa Sabia van de Hema? Die tipten we in Topwijn als een aanrader voor dit moment. Het is een cava die zich makkelijk geeft met zijn aantrekkelijke appel en peer. Hij heeft ook die vleug hooi die je in veel cava’s tegenkomt, aangenaam, spannend genoeg en met balans.

Rijst:
Speciaal voor dit stukje ben ik hem gaan kopen en proeven. Hij ziet er nog steeds suffer dan suf uit, heel niet hip, maar het is een bon bon bubbel voor de feesten waar ook allerlei snekkies langs komen. Er zijn ook complexere cava's met meer verfijning die hun hogere prijs waard zijn. Bijvoorbeeld de Azimut. Dat is cava anno nu. Fris, fruitig, lekker licht met z'n 11,5% alcohol en geen grammetje suiker. Met citrus, bloemetjes en een vleug kruiden. Hij bubbelt behoorlijk, maar met een zachte mousse. Smullen om los te drinken, maar ook een maatje van rauwe vis. Carpaccio van heilbot met komkommer-linten en citroenolie... Zou hij bij nieuwe haring passen?

Ruit:
Brrrr, nee daar geloof ik niks van. Maar in de rij sashimi, rauwe zalmcarpaccio, gegratineerde oesters, mosselen en kokkels, gekookte wulken met dress-ding, zeewolf-dimsums lopen heel geschikte partners. 

Rijst:
Ik heb zin om eens een hele rij cava's naast elkaar te proeven...!

 

Cava Azimut
Brut Nature
Bodegas De Can Suriol Del Castell
€ 10.95 - Vinoblesse.nl

Copa Sabia
Brut Reserva Emoción
€ 7.50 - Hema

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden