Cyprus Frankrijk Nederland

Ook namens mij hartelijk welkom in het verse jaar! We zijn de katers en de volle magen weer voorbij, we kunnen weer gaan denken aan iets aangenaams op de borden. Volgens mij is een Cypriotisch stoofpotje een mooi gerecht om de grauwe januari-sleur te doorbreken. Zeker met een lekkere wijn erbij. En dan eentje waar je je hypotheek niet voor hoeft te verhogen.

 

Trekken we dus de kurk uit een Cypriotische fles? Nee. Die zijn niet of nauwelijks te krijgen. In Frankrijks zuiden maken Johanna van der Spek en haar Franse echtgenoot Jean Pierre Biard op hun Château de l’Horte uiterst aangename Corbières. Rood natuurlijk, maar ook wat wit en rosé. Wat past het best bij het varkenspotje? De smaak daarvan is lekker vlezig, met wat stoers door de rode wijn en een geurig, ietwat zoetig aroma (maar geen zoete smaak!) van de korianderzaadjes. Nou, dan lijkt mij de Marquis de l’Horte 2007 (Plus, 4,99) helemaal op zijn plek.

 

Soepel, fruitig en ongecompliceerd, die markies, maar geen wegwaaiertje. Gemaakt van oude stokken van de carignandruif, het werkpaard van de wijnbouw van het zuiden. Er is in de afgelopen decennia heel wat van gerooid, omdat de kwaliteit niet zou overhouden. Maar daar is het laatste woord niet over gezegd; zeker die oude stokken bewijzen het tegendeel. Voor extra fruitigheid is er nog een scheut Cabernet Sauvignon toegevoegd.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden