Dappere Engelse dame maakt wijn in Spanje

www.jancisrobinson.com

Het gebeurt niet vaak dat ik een combinatie tegen het lijf loop van een relatief nieuwe appellation en onbekend druivenras. Maar dit is er een: een weelderig-aromatische rode wijn uit Arribes (een tamelijk nieuwe DO aan de Spaanse kant van de grens met Portugal), grotendeels gemaakt van de druif juan garcía.

 

Charlotte/Carlota
Wat ook heel ongebruikelijk is, is dat deze wijn door een jonge Engelse vrouw wordt gemaakt, die dat bijna helemaal in haar eentje doet. Ze heet Charlotte Allen, of, voor haar nieuwe buren, Carlota. Haar bedrijf Almaroja ligt in Fermoselle, in de Spaanse provincie Zamora en dus in de DO Arribes.

 

Alles door elkaar
Charlotte heeft 14 hectare wijngaarden, met stokken die gemiddeld 75 jaar oud zijn. De gemiddelde opbrengst in 2007 was slechts 10 hectoliter per hectare. De verschillende druivenrassen staan allemaal door elkaar in de wijngaard. De wijn is dus een field blend (in goed Nederlands: Gemischter Satz) van ongeveer 70 procent juan garcía en voor de rest rufete, bruñal, tempranillo en tinta madrid (vroegrijpende rassen, die het eerst worden geplukt) plus bastardillo chico, bastardillo serrano, tinta jeromo, gajo arroba en verdeja colorado (later rijpende rassen, die een paar weken later tegelijk worden geoogst).

 

Ploegen met muildier
De wijngaarden liggen tussen de 550 en 820 meter, op arme grond die bestaat uit zand en diverse vormen van verweerd graniet. Charlotte doet het meeste werk in de wijngaard zelf, behalve in het hoogseizoen. Het werk is niet makkelijk.  "Op sommige percelen staan de rijen zo dicht op elkaar of is de helling zo steil, dat ik geen tractor kan gebruiken,"  vertelt ze. "Ik moest dus leren ploegen met een muildier – wat een hele ervaring was!"

 

Bio-dynamische druiventeelt
Charlotte probeert zoveel mogelijk biologisch-dynamisch te werken, onder andere door de druiven te behandelen met middelen op basis van planten en algen.  Ik probeer ook de biodynamische kalender te volgen, maar als je 14 hectare in je eentje moet snoeien, lukt dat niet altijd..." Ze is niet uit op een officiële erkenning van haar werkwijze. "Ik doe het voor mezelf; het is geen verkoopinstrument.""

 

Wijn met persoonlijkheid
De druiven voor de Pirita 2007 werden ontsteeld. De wijnmaakster voegde geen gecultiveerde gisten toe. Ongeveer een derde rijpte op tank; de rest ging elf maanden in nieuwe en gebruikte Franse barriques, gevolgd door zes maanden op tank.
De wijn is geurig en delicaat, heeft wat mineraliteit en is goed in balans (je merkt niet dat hij 14,5 procent alcohol heeft). Ik dronk de wijn in de loop van een paar avonden en zag weinig tekens van achteruitgang en heel veel tekens van een sterke persoonlijkheid.

 

 

Almaroja, Pirita 2007
Arribes, Spanje
De wijn van Charlotte Allen is voorlopig alleen nog in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar. Wie weet op termijn...

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com.
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden