De Betere wijn van de Wereld

Nu het wereldkampioenschap voetbal zijn climax nadert en Nederland in de finale staat ben ik misschien een beetje afgeleid. Nederland - Spanje, dat is smullen! Toch voel ik dat het tijd wordt om de zoektocht te beginnen. Die ontdekkingsreis van geur en smaak, een missie die zal leiden naar de beste wijn van de wereld! Een beetje in de trant van "als ik dan toch op zoek ga naar de heilige graal, doe er meteen wat lekkers in."

De heilige graal met wijn, hoe zou dat smaken? En moet ik dan op zoek naar een streek of een land? Het lijkt zo simpel, het maken van de beste wijn ter wereld. Geïnspireerd denk ik aan een droom die ik koester, een eigen wijngaard. Ik koop een stukje grond ergens op een helling in de zon. Daarna op zoek naar klonen van de juiste druivenstok, die ik zelf in de grond zet en opsnoei. Een beetje geluk met het weer moet je hebben, dus gaat die hagelbui net aan mijn landgoed voorbij, valt er genoeg regen en ben ik de gelukkigste man ter wereld als ik mijn eerste oogst proef die net op eiken is gelegd. Een lichte euforie maakt zich van mij meester, wat een triomf voor de smaakpapillen! Dan kom ik weer met beide benen op de grond terecht en sta ik weer in ons koude kikkerlandje.

De heilige graal ebt even weg, wat dacht je van een wereldkampioenschap wijn. Zou dat haalbaar zijn? Dat elk land zijn beste 11 wijnen instuurt die door de internationale wijnmeesters gekeurd worden? Niet zo’n wijnconcours waar duizend en één prijzen weggegeven worden als je maar betaald. Nee, ik wil een echt kampioenschap met proefwedstrijden en duels. 4 Officials die de inzendingen blind keuren op hun perfectie en karakter, met voorrondes waarin landenteams met elkaar strijden. Dat er één land wint, dat zich 4 jaar lang het beste wijnland ter wereld mag noemen, de wereldkampioen wijn.

Ik zie het gelijk voor me, elk land maakt een selectie van wijnen die het beste in hun soort representeert, van zoet wit tot eindeloos rood. Wijnen die perfect op dronk zijn en volledig tot ontwikkeling gekomen. Dat zal me een evenement worden, het team van Oostenrijk met zijn fantastische Grüner Veltlinerwijnen en de Zweigelts die zich mogen meten met de lichtvoetige Torrontès en... tja, toen werd ik stil. Daar gaat het namelijk mis. Want er is in ieder geval één land ter wereld dat het kampioenschap onmogelijk maakt. Want bij rode wijn, is een Bordeaux dan beter dan een Bourgogne? Of moet ik nu een Châteauneuf-du-Pape selecteren? En bij wit, moet ik dan de zijde kiezen van het friszuivere Sauvignon kamp, de mineralige Chardonnays of de zalige kameleon Viognier? Nee, Frankrijk zou altijd het gastland willen zijn en continue met de eer willen gaan strijken. En dat terwijl Spanje, Italië, USA en Nieuw Zeeland flinke titelaspiraties tonen en alles op alles zullen zetten om de regels dusdanig te beïnvloeden dat hun wijn de beker wint. En dan hebben we het nog niet over Zuid-Afrika dat de 92 jarige Mandela als 5e official inzet.

Nee, dat Wereldkampioenschap Wijn of het maken van de beste wijn ter wereld gaat er nooit komen. Ik moet gewoon mijn eigen zoektocht voeren, mijn eigen wijnquest. Mijn zoon kwam van het weekend met een briljante opmerking die me aan het denken zette. “Jij hebt de betere wijn ter wereld.” Misschien moet dat mijn missie zijn? Alleen die wijn die boven de middenmoot uitsteekt selecteren! Wat een wijsheid voor een 5-jarig ventje, hij heeft gelijk. Om dat te vieren heb ik besloten om de VW-bus te pakken en met mijn vriendin op weg te gaan naar het beloofde wijnland, op zoek naar de inhoud van de heilige graal. Uiteraard na de finale, want daar ligt al een week de Champagne voor in de koeling!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden