De Gezonde Drinker

ABC

Er is sprake van een groep mensen die schuilgaat onder de noemer ABC. De afkorting staat voor ‘Anything but Chardonnay’; alles behalve Chardonnay. Deze club distantieert zich graag van het meest populaire druivenras. Omdat het genootschap zich wil onderscheiden van het ‘plebs’ dat met een hamstertas vol ongecompliceerd-lekkere Lindemans Bin 65 huiswaarts keert als deze in de bonus is bij mensenvriend AH. Na het lezen van een paar wijnboekjes is het ABC dit soort gedrag ontgroeid. Geen Chardonnay meer die vast en zeker met een grote theezak vol houtsnippers is opgesekst.

 

Het ABC heeft ook inkopen gedaan en is – na veel tijd van de slijter om de hoek te hebben verspild met semi-interessant geneuzel – uiteindelijk met één flesje zure Sauvignon Touraine van € 7,45 huiswaarts gekeerd. De met zorg uitgekozen wijn wordt, na lang wikken en wegen, toch geopend, want na een onstuimige rit van drie straten door de nieuwbouwwijk was het uiteráárd beter geweest de wijn een paar daagjes rust te gunnen...

 

Eenmaal in het glas manifesteert zich de Sauvignon Blanc in al haar glorie. Bijna kleurloos op een vaag zweempje groen na. Een penetrante neus van onrijp groen fruit, Dubro Citroen en een lang niet verschoonde kattenbak, gevolgd door een mondvol bekkentrekkend accuzuur. Het ABC geniet op ascetische wijze. Dit is pas bewust wijndrinken! Heel wat anders dan zo’n gepolijste, hedonistische, bijna liederlijke Chardonnay wegklokken.

 

Wat zal het worden bij de volgende safari naar de slijter? Een afgeprijsde winkeldochter in de vorm van een oude, naar verbrand rubber en detonerende napalm walmende riesling? Of een lekker onmodieuze Muscadet van een paar oogsten terug, met ergens in de verte wat verwaaid, ondefinieerbaar fruit? Of toch een halfdemente, houtgerijpte witte Rioja met een subtiel bouquet van vermolmd hout en oude krenten?

 

Zolang het maar geen Puligny Montrachet, Meursault of Blanc de Blanc Champagne is; Anything but Chardonnay!

 

Zelf heb ik net ook een club opgericht: NBC. Dit eenmansgenootschap houdt geen verband met nucleaire, biologische en chemische strijdmiddelen, maar staat voor ‘Nothing but Chardonnay’. Ik weiger namelijk nog zelfkastijdingswijn te drinken. Wijn moet lekker zijn, meer niet. Aan ‘interessante’ wijnen heb ik geen boodschap. Weg ermee. NBC! Ik ga nu een fles Le Montrachet opentrekken om de oprichting te vieren.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden