De heerlijkheid van sherry

Sherry. Misschien is het een beetje een acquired taste. Maar eenmaal over de drempel heen, wil je nooit meer terug. Fino en manzanilla zijn beendroog en echte oppeppers, terwijl amontillado, palo cortado en oloroso complexere en wat zwaardere wijnen zijn, om iets bedachtzamer aan te nippen.

 

De beste plek om sherry te ontdekken is natuurlijk Jerez zelf, het sherrygebied in Andalusië. De temperatuur kan er ’s zomers lekker oplopen; toen ik er was, zweefde ze rond de 40 °C. De lucht boven het wegdek trilde en de wijngaarden waar de palominodruiven en palmbomen groeien, deden pijn aan je ogen met hun vaak knetterend witte kalkbodem.

 

Het stadje Jerez de la Frontera wordt sterk beheerst door de (grote) sherryhuizen. Het zijn toeristische attracties, maar toch is een bezoek aan een bodega écht een verplichting. Want er zijn weinig dingen zo indrukwekkend in de wijnwereld als die verstilde, hoge ruimtes met hun booggewelven waar de sherryvaten metershoog liggen opgestapeld. Bovenin zijn altijd ramen of openingen, vaak afgedekt met rieten matten, om voor verkoelende zuchtjes wind te zorgen. Die matten geven een lichtinval die je niet snel vergeet. En ook de geur van zo’n bodega is een ervaring die je raakt. Zoet en fris, sterk en alcoholisch: hij overspoelt je zodra je naar binnenstapt en je bent er direct ernstig aan verslaafd.

 

Heel zwoel en romantisch is Sanlúcar de Barrameda. Dat ligt aan de kust, op de plek waar de rivier Guadalquivir uitmondt in de oceaan. Een fantastische locatie om je te buiten te gaan aan zeevruchten en eindeloze glaasjes manzanilla, de plaatselijke specialiteit. Hele families, inclusief baby’s, zitten tot diep in de nacht in bomvolle restaurants te genieten van het eten en de sherry. Een cliché? Ja, maar het gebeurt er echt. Het is sowieso moeilijk over Andalusië te praten zonder uit te barsten in clichés over de zinderende zon, schitterende paarden, broeierige mannen en vurige flamencodanseressen. Al die dingen zijn er, en ze dragen allemaal bij aan de heerlijkheid van sherry.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden