De ideale port bij chocolade

Rijst: Wat verwacht jij eigenlijk aan wijntrends in 2011? 

Verder? De bubbelhype is nog lang lang lang niet voorbij. Jij gaat Nederlandse mousserende wijn maken. Ik ga die proeven en verder op zoek naar lekkere Engelse bubbels. Zo nu jij.

Rijst:
Zou de chocoladewijnhype weer voorbij zijn? 2010 stond bol van wijnexperimenten met chocolade. Lekker hoor en soms spectaculaire verrassingen. Niet nieuw is dat port heel goed gaat met chocolade in allerlei vormen. Wel nieuw is dat er nu een port is die speciaal werd ontwikkeld om bij chocola te drinken: de Dow's Nirvana. Het schijnt zo te zijn dat Charles Symington, de maker van de port, 't liefst samen met zijn vrouw na het eten een glas port drinkt, altijd met chocolade erbij. Het werd een sport om daar de ideale port bij te vinden. Toen die er niet was, heeft hij hem zelf gemaakt. Nirvana is een volle, zachte ruby met een frisse, rood-fruitige afdronk. Door die fripse fruitigheid vind ik hem het lekkerst bij chocolade met het zuurtje van kers en bes, dus bij zo'n pure reep met cranberry of bij kersen gedoopt in pure chocolade.

Ruit:
Voor mij is dat allemaal te shocking sweet. Mijn chocowijnfavoriet is een strakke pure chocolade met roze peperkorrels. Daar eet ik een paar stukjes van en dan ga ik over op een rosé champagne – zonder meer, zonder choc. De roze peperkorreltjes leggen een dun draadje tussen beide. Als je daar overheen dartelt is dat shocking walhalla. Weer terug gaan is way too risky. Bovendien een goede rosé zoals die van Deutz, bijt je direct zachtjes in je nekvel om je nooit meer los te laten. Aan chocolade denk je dan niet meer.

Rijst:
Klinkt ook wel erg spannend. Sommige serieuze rosé champagnes hebben zelf een vleug van chocolade. Nog even iets anders: er zijn dus chocwijnen, maar er is ook wijnchocolade: Brix. Hij is er in 3 smaken en bij verkoper www.vindict.nl krijg je er meteen een wijnadvies bij.

Dow's Nirvana Port 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden