De karaktervolle wijnstreek Bierzo

Spanje en wijn... dan zegt menigeen al snel Rioja of Cava. De kenner voegt daar nog Toro of Ribeira del Duero aan toe. Maar op dit moment worden er verrassende wijnen gemaakt van een aantal zéér bijzondere druivenrassen uit nog relatief onbekende wijnstreken als Yecla, Rias Baixas, Valdeorras en Bierzo. Er wordt vernieuwend gewerkt met behoud van traditionele waarden. Met enig enthousiasme is Spanje de Nieuwe Wereld binnen de Oude Wijnwereld (Europa) te noemen.

El Bierzo ligt in noordwest Spanje, en wordt ook 'de poort naar Galicië' genoemd. De pelgrims op doortocht naar Santiago de Compostela noemen dit gebied 'het Spaanse Zwitserland'. Het is een ideaal wijnbouwgebied met berghellingen die opklimmen naar stroken met pijnbomen die bescherming bieden tegen Atlantische invloeden. Van het beperkt aantal druivenrassen dat is toegestaan is Mencia de belangrijkste en daarmee boegbeeld voor Bierzo als wijnstreek. De Mencia zou door (Franse) pelgrims geplant zijn, er wordt gedacht aan verwantschap met de Cabernet Franc. Anderen zien eerder een vergelijking met top Pinot Noir of zelfs Syrah. Het brengt wat frisse, kruidige, soms boerse maar toch vooral uitstekende wijnen voort van prima kwaliteit. Met name de jonge wijnen zijn lekker fruitig en zeer smakelijk en doen in niets denken aan wat vele wijndrinkers van 'Spaans rood' verwachten. Na oudering krijgen de wijnen een mooi bouquet en een grote persoonlijkheid en worden zacht en fluwelig. Een ander druivenras wat we tegenkomen is Garnacha Tintorera en wellicht dat zelfs Merlot toegestaan zal worden (waarom is me trouwens een raadsel...).

Voor witte wijnen zien we druivenrassen als Godello, Chardonnay en Gewurztraminer het erg goed doen. Luna Beberide en Castro Ventosa zijn uitstekende producenten uit dit gebied. Hun overeenkomsten liggen in het werken met oude wijnstokken waar zuivere wijnen met veel karakter uit voort komen, zoals de Mencia Joven van Luna Beberide of de Airola van Ventosa met Chardonnay van oude stokken en een klein beetje Gewurztraminer voor de nodige extra spanning. En wat mij betreft is dat het belangrijkste aspect van wijnen uit Bierzo: veel spanning en boordevol karakter!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden