De lekkerste chardonnay

Jetsetdruif chardonnay staat zo ongeveer op de godganse aardkloot aangeplant. Niet geheel ten onrechte. Je kunt er namelijk schofterig lekkere wijn van maken. Toch, hoe iedereen overal ook z’n best doet, de lekkerste wijn van druif chardonnay heet witte bourgogne.

Nee, ho, stop, niet meteen naar de winkel rennen! Want pas op: niet alle witte bourgogne is lekker! Het kán de lekkerste wijn van chardonnay zijn – maar dat wil nog niet zeggen dat al die gluiperige mensenschuwe ongewassen bourgogneboertjes dat ook willen of zelfs maar ambiëren.

 

Wijn voorbij de stoeprand
Tot niet zo heel lang geleden wisten de meeste bougonjers niet dat men ook elders chardonnay maakte, wisten hoe dan ook niet dat er nog een wijnwereld bestond buiten de stoeprand. Ze klooiden gezellig traditioneel wat aan en men kocht het toch wel, want het was bourgogne, hein? De goede boeren niet te na gesproken, want die waren er ook, zij het niet veel.

Gelukkig zijn er heden ten dage veel bourgognezoons en dochters die wereldwijzer zijn, weten wat er buiten het geboorteland van chardonnay nog aan wijn wordt gemaakt, vaak zelfs stage hebben gelopen in Californië, Australië of elders. Maar dan nog. Heel veel mensen kunnen keurige chardonnaywijn maken, slechts een enkeling tovert er wijn van waardoor je gelukzalig verzucht: 'zo kunnen ze het slechts in Bourgogne!'

Jonge Bourgonjer Emmanuel Giboulot (importeur www.wijnvriend.nl, telefoon 023 5275858) is zo’n enkeling.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden