De nieuwe wijnboeken

Komende maanden komen weer schitterende nieuwe wijnboeken uit. Mariëlla Beukers bezocht vorig weekend boekenbeurs Manuscripta en bladerde hebberig door een hele stapel.

Gidsen
Harold Hamersma schreef dit jaar niet één maar twee koopgidsen: een Wijnalmanak voor wijnen onder de € 5 en een Wijnalmanak voor wijnen tussen de € 5 en de € 10. De feestelijke presentatie is eind september. Hamersma komt ook nog met de Wijnscheurkalender 2010. (Alle titels van het Spectrum).

Ook By The Grape-auteur Nicolaas Klei schreef weer zijn jaarlijkse gids, Superwijngids 2010. Deze verschijnt in november bij uitgeverij Podium. Bovendien kan er een IPhone-applicatie bij gekocht worden. Daarnaast publiceert Klei, eveneens bij Podium, een boekje getiteld Van druif tot dronk.

Een andere By The Grape-auteur, Cuno van ’t Hoff, bracht op de boekenbeurs zijn koopgids Cuno 2010, onder de aandacht. Van ’t Hoff richt zich op de wijnen tussen € 5 en € 10 euro. Cuno 2010 verschijnt medio oktober. De handige sms-codes die vorig jaar in het boekje stonden, zijn nu vervangen door een gratis IPhone-applicatie.

Beroemdheden
Twee Nederlandse beroemdheden komen dit najaar met wijnboeken: BNN-verslaggever en presentator Filemon Wesselink schreef Spugen of slikken. Het verschijnt in december bij Prometheus. Nederlands wijnboer Ilja Gort komt in november weer met een nieuwe titel, Slurp. Eten, drinken en zelf wijn kopen in Frankrijk, dit keer bij A.W. Bruna Uitgevers B.V.

Van weer een andere By The Grape-auteur, Jancis Robinson, verschijnt in Nederlandse vertaling The Oxford Companion to Wine. De vertaling is een project van Cees van Casteren, waar onder andere By The Grape-auteurs Anda Schippers en Sabina Posthumus aan hebben meegewerkt. Het boek verschijnt november bij het Spectrum. Een naslagwerk dat in geen boekenkast van een wijnliefhebber mag ontbreken!
Van Robinson’s Britse collega Hugh Johnson verschijnt bij het Spectrum weer zijn jaarlijkse Wijngids 2010.

Biografie
Heel interessant wordt een biografie van de weduwe Clicquot, geschreven door cultuurhistorica Tilar Mazzeo. Het werd vertaald uit het Engels en verschijnt in november bij Artemis & Co. Dit boek is natuurlijk een prima feestdagencadeau: boek, glaasje champagne erbij en lezen maar onder die kerstboom.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden