De overeenkomst tussen wijn en olijfolie

De olijvenoogst 2010 is al bijna afgelopen. Half november gaat het hier los in de regio, Zuid Cataluña, Spanje. De olijven uit deze streek zijn voornamelijk van de autochtone soort Arbequina, een van de kleinste olijven. Bijna 2 gram weegt hij en dan zit er nog een pit in ook. Ongeveer 20% olie bevat de Arbequina, dus een snelle rekensom komt tot ongeveer 5 kilogram olijven voor een liter Oli Verge Extra. Alleen 100% puur sap van deze vrucht.

De kreet 'persing' is van vroeger, toen de olijven op een soort molensteen werd uitgeperst, aangedreven door ezels. Heden ten dagen wordt alles gecentrifugeerd, een betere constantere kwaliteit krijg je hieruit. De olijven verkleuren van groen via pastel roze naar diep paars/zwart. Op de foto zie je de ideale kleurschakering waaruit een fruitige milde zachte olijfolie voortkomt. De vroege oogst. In de geur vind je verse geoogste olijven, in de smaak veelal groen vers gras, banaan, artisjokken, tomaat en amandel, typerend voor de Arbequina van de vroege oogst.

De late oogst is midden december, de meeste olijven zijn dan diep paars/zwart verkleurd, en het vruchtvlees is zachter geworden, meer gerijpt. Hier wordt een ander type olijfolie van geperst, wat ronder, minder uitgesproken dan de vroege oogst. Zoeter, ronder en milder van smaak.

De overeenkomst met wijn is groot. Waar wijn voorkomt zijn ook veelal olijfbomen. Naast elkaar geplant met wijnstokken komen er minder ziektes voor. Elke andere soort olijf geeft zijn eigen type olijfolie. Ook proeftechnisch onderscheid je de kleur, geur en smaak. Je proeft het op dezelfde manier. Alleen de optimale temperatuur om olijfolie goed te proeven is 28 °C. Dus de olie in het speciale proefglaasje even opwarmen in de palm van je hand. Ook hier moet je je geduld op de proef stellen, maar op de juiste temperatuur geeft hij zijn werkelijke karakter bloot.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden