De schimmel van de Sint

Het kenmerk van onze Sint vroeger was hij naast zijn zak en staf, ook een flinke alcoholwalm het huis in bracht. Mijn moeder praatte dat dan goed dat hij dat deed om 's nachts op de daken warm te blijven. Yeah right. Maar toch brengt die ouwe af en doe toch best wat smakelijke alcohol uit Spanje mee. Sherry bijvoorbeeld, die een flinke tijd onder de schimmel heeft liggen pruttelen.

 

Suffe meuk?
Ja, sherry. Waar onze buurvrouw – die op dat soort avonden ook aanwezig was om het honorarium voor de inderhaast gehuurde Sint te spreiden – zwaar verslaafd aan was. Verschil was alleen dat de sherry van toen suffe meuk was, en er nu fantastisch modern spul wordt gemaakt. De Tio Pepe Fino van Gonzalez Byass bijvoorbeeld.

 

Schimmellaagje
Fino is een uiterst droge en superfrisse, 'voor elke dag' variant in het brede scala aan sherry soorten. Zoals alle sherry’s wordt deze gemaakt van de palominodruif die in het zuiden van Spanje, in Jerez groeit. Begin september worden de druiven geplukt en geperst en gaan ze de houten vaten in. Tijdens die periode begint er door het gedoseerd toelaten van zuurstof in de vaten, een laagje schimmel bovenop de wijn te groeien. Deze laag heet “flor”, wat letterlijk bloem betekent en ervoor zorgt dat de onderliggende sherry rustig kan rijpen en dat eventuele restsuikers volledig opgegeten worden. En daarom is hij zo kraakdroog.

 

Tulpglas
In Spanje wordt de fino het liefst in grote hoeveelheden aan de bar als aperitief genuttigd. In hoge tulpvormige glaasjes. De eerste aanraking met deze beestachtig lekkere wijn zal wat onwennig zijn. Maar ik zeg je, haal een fles in huis, zet hem in de koelkast en drink gedurende een week lang, iedere dag voor het eten een klein koud glaasje Tio Pepe Fino. Je raakt er verslingerd aan. Misschien dat die Sint van ons dat goede idee ook wel had opgevat en zich met Tio Pepe moed indronk.

 

Gonzalez Byass Tio Pepe Fino 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden