De waarheid in de wijn...

De afgelopen weken was het weer in Midden–Europa erbarmelijk slecht, zo ook in Hongarije: hagel, storm en overstromingen door veel te veel regen en het is nog niet over. Dit voorjaar zijn de wijnfestivals letterlijk in het water gevallen en het wordt geen makkelijke (wijn-)jaar. Hoe anders was het vorig jaar op het Somlói Tavasz Fesztivál: uitzonderlijk mooi weer in een prachtig omgeving.
Het wijngebied Somló (met de vorm van een uitgedoofde vulkaan) doet me altijd aan Corton-Charlemagne denken, maar dan kleiner. Verder is er maar een gelijkenis: de wijnmakers zijn even enthousiast over hun wijnen.
Vlak bij Corton heeft Pascal Marchand ons met een aanstekelijke vrolijkheid en passie zijn tevredenheid over de kwaliteit van oude stokken verteld en de resultaten laten proeven . Een uiterst kundig en sympathiek ’flying maître d’oeuvre aux vignes et en caves’.

In Somló zijn de wijnen uit de plaatselijke juhfark, ‘de bruidsnachtwijn’, goed bekend en vroeger hebben vele Europese Koninklijke dynastieën op de werking daarvan gezworen. Enige hulp van de ‘wijngoden’ (Dionysos-Bacchus, Ninkasi en Amethyst) of vindingrijke marketing, wie zou het zeggen?! Dat deze mineralige, met aangename zuren gezegende wijnen gedronken op de huwelijksnacht de mannelijke nakomeling zou garanderen is misschien te veel gevraagd, maar dat er alles in zit wat het hart en ziel warmen kan, daar is geen twijfel aan.
Een van Somló’s betere wijnhuizen is Kreinbacher met prachtige wijnen en in Nederland ook al bekend.

In vino veritas
Een Hongaars spreekwoord luidt: ‘In vino veritas’- ‘De waarheid is in de wijn te vinden’. Vorig voorjaar is het gesprek tussen de wijnliefhebbers en de (gast-) wijnmakers in een filosofische variant van het spreekwoord uitgemond. Het zegt veel over de ontwikkeling van de wijnregio in het Karpaten-bekken, een traditioneel wijngebied waar zij eeuwenlange kennis en ervaring kunnen raadplegen.

De aard van de waarheid in de wijn
Er werd over de biodynamische wijnbouw (niet alleen in de wijngaard, maar ook tijdens de rijping en het proeven) en over de voordelen daarvan gediscussieerd, over ‘trend als vooruitgang’, hoe vertaalt zich het ‘ingrijpen’ van de wijnmaker in de wijn en wat is voor hem een ‘ideale situatie’. Het was bijzonder informatief en open. De vragen van de wijnliefhebbers waren ‘to the point’ en ‘ontwijken’ van onderwerpen was er niet bij. Volgens de meeste wijnmakers, als je als kundig vakman eenmaal je eigen weg hebt kunnen vinden, je hoeft je niet in alle bochten te wringen. Dat komt voort uit ‘de aard van de waarheid in de wijn’. Terroir, toch?

Balanceren
Ja, wijn maken blijft balanceren tussen kunst en kennis. Als de ware smaak van een grote wijn - bijvoorbeeld Bourgogne - zich laat spreken, wie maalt er om of dat nu trendy smaakt of niet?

Met 550 hectaren is Somló terecht ‘klein maar fijn’ en wij hebben daar in de smaak van deze legendarische wijnen dan vaak ‘waarheid’ geproefd. Wie weet? Wordt het dit jaar toch nog een verrassend mooie ‘waarheid’ in de wijn!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden