De wijnconsultant van Pétrus

Onlangs was ik op reis in de Bordeaux en bezocht daar verschillende wijnboeren van beroemde chateaux. Wijnboeren is eigenlijk niet het goede woord, want bij de grote huizen in de Bordeaux staan de meeste eigenaren zelden zelf met hun laarzen in de klei (eigenlijk alleen als er fotografen bij zijn). Die eigenaren zijn zelf dus geen boeren, maar succesvolle zakenlieden die het wel sjiek vinden een eigen wijnhuis te hebben. Of verzekeringsmaatschappijen of andere concerns, die hopen een fraai rendement te behalen op hun investering. De meerderheid van deze chateaux-eigenaren maakt gebruik van wijnconsultants. Een wijnconsultant is een ervaren wijnbouwtechnisch ingenieur (oenoloog) die de chateaux-eigenaar voor veel geld adviseert en vaak de hele wijnproductie coördineert. Het boeren en wijnmaken wordt zogezegd ‘ge-outsourced’. Bekende wijnconsultants zijn bijvoorbeeld Michel Rolland en François Lurton, die elk adviseur zijn van meer dan honderd van de beste wijnhuizen in de hele wereld.

Gevolg van de toenemende invloed van de wijnconsultants is dat wijnen steeds meer op elkaar lijken. Ze worden gevormd volgens de commerciële succesformule van deze consultants. Daarbij speelt de smaak van het grote publiek een belangrijkere rol dan de individualiteit van de wijn. Risico’s worden gemeden, want die vormen een gevaar voor het rendement. De stijlen van de tophuizen zijn daardoor steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden. Aparte, authentieke wijnen van eigenwijze wijnmakers worden steeds schaarser.

Toch maken gelukkig niet alle grote wijnhuizen gebruik van consultants à la Rolland en Lurton. Er zijn ook nog steeds beroemde wijnhuizen die hun eigen wijnmaker in huis hebben en consistent een eigen stijl hanteren. Chateaux Pétrus bijvoorbeeld , maker van de duurste wijn ter wereld. De wijnmaker is Olivier Berrouet en ik sprak hem toen ik vorige maand bij Pétrus op bezoek was. Olivier is een relatief jonge wijnmaker, die in 2007 de baan overnam van zijn vader, die de functie 44 jaar vervulde en Pétrus grootgemaakt heeft. Ik vroeg Olivier naar zijn mening over de opkomst van de wijnconsultants. Ik had verwacht dat hij die ontwikkeling zou afkeuren, maar tot mijn verrassing verklapte hij dat hij zich zelf ook regelmatig laat adviseren… namelijk door zijn vader.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden