De wijnwereld door een roze bril: mijn eigen Grand Cru Rosé!

De wijnwereld door een roze bril: mijn eigen Grand Cru Rosé!

De flessen rosé ontwaken uit de winterslaap en worden van het kelderstof ontdaan. De prettig prikkelende zon verwarmt de net gepoetste en geboende terrassen. De roze gekleurde wijnglazen vrolijken de binnenstad weer op.

Roze bril

De flessen rosé ontwaken uit de winterslaap en worden van het kelderstof ontdaan. De prettig prikkelende zon verwarmt de net gepoetste en geboende terrassen. De roze gekleurde wijnglazen vrolijken de binnenstad weer op. De lente hangt in de lucht. Maar waarom was, is en blijft rosé vooral het drankje voor terrasslurpers en speelt ze veelal een ondergeschikte rol in de wijnwereld? Vandaag zet ik mijn roze bril op en ga op onderzoek uit!

 

Rode rakkers en witte wondertjes

Ik vraag aan willekeurige voorbijgangers welke wijn op plek één van zijn of haar favorietenlijstje staat. De antwoorden laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Rode rakkers en vloeibare witte wondertjes prijken fier bovenaan. Aan rosé wordt niet gedacht. Ook in de jaarlijks verschijnende opsommingen van duurste wijnen is rosé in geen velden of wegen te bekennen. Maar goed ook, want het aantal slurpers dat meer dan een tientje aan een fles rosé wil spenderen, is op één hand te tellen. Speelt het gebrek aan historie en traditie de rosé parten? Ik neem een duik in de geschiedenis van de rosé.

 

Gesjoemel

Wijn is letterlijk ouder dan de weg naar Rome! Maar dronken de Romeinen ook al rosé? In de dikke stapel boeken op mijn bureau kan ik geen eenduidig antwoord vinden. Feit is wel dat door de eeuwen heen de kleur van de wijn als graadmeter voor de kwaliteit geldt. Hoe dieper de kleur des te beter de wijn. De vraag naar vriendelijk roze gekleurd sap was eeuwenlang welhaast ondenkbaar. Sterker nog, er werd volop gesjoemeld met oneigenlijke additieven om de kleur van de wijn te optimaliseren. De eeuwenoude perceptie dat diepdonker gekleurde wijn een betere kwaliteit heeft, dan haar lichtgekleurde soortgenoot heeft ongetwijfeld haar neerslag gehad op de populariteit en waardering van rosé.

 

De ommekeer

In de 19e eeuw krijgt de rosé hulp uit onverwachte hoek. De immens populaire Champagne gaat de hele wereld over. De in die tijd geelroze wijn is niet van het strijdtoneel weg te denken. De schilletjes van de blauwe Pinot Noir zorgen voor een lichtroze gloed in de bruisende wijn. De hele wereld maakt kennis met 'rosé'. Is dit de ommekeer? Wie zal het zeggen...

 

Oude dweilen

Eigenlijk weten we bar weinig over de geschiedenis van de rosé. De door mij aan het papier toevertrouwde woorden klinken logisch, maar het blijven geromantiseerde hypotheses. Wat we wel weten is dat in de vorige eeuw goedkope bulkrosé ons land heeft overspoeld. De bekendste en tevens meest beruchte is de halfzoete Rosé d'Anjou uit het Loiredal. Wijnschrijver Christian Callec adviseerde treffend en onomwonden om de goedkope wijnlimonade met een bijsmaak van oude, vieze dweilen vooral links te laten liggen. En zo geschiedde. Het marktaandeel rosé kelderde enorm tot een schamele 2% in 1999.

 

Rozekleurige toekomst!

Een nieuw millennium biedt nieuwe kansen en gelukkig zijn de wijnboeren een andere weg ingeslagen. Anno 2016 zijn er volop mooie roséwijnen te verkrijgen en is het marktaandeel opgekrabbeld tot zo'n 12%. De toekomst ziet er weer 'rozekleurig' uit. Misschien geen Grand Cru, maar aangename wijnen voor op het terras, maar zeker ook voor aan tafel. De rosé van het in La Mancha gevestigde wijnhuis Parra is daarvan een mooi voorbeeld.

 

Grand Cru Rosé

 

Een flets zonnetje breekt door als ik de fles met mijn wijnvrienden open. De geur van perfect aangelengde grenadine met een vleugje verfrissende citrus leidt tot goedkeurende knikjes. De smaak van fijn rood fruit en sinaasappel zorgt voor gelukzalige blikken. Ook wat prettige boersheid is deze rosé niet vreemd. De avond valt en we nemen de fles mee naar de eettafel. De wijn houdt trots stand met het kruidige beenhammetje uit de oven. Deze wijn is vanavond mijn eigen Grand Cru Rosé. Santé de la Rosé!


Bekijk hier alle biologische rosé wijnen van By the Grape.

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden