Domaine Antugnac Pinot Noir

Pinot noir lijkt wel in de mode. Nou ja, in de Bourgogne is hij dat al een eeuw of wat - al die Aloxe-Cortons en Côtes de Beaune en Chambertins worden ervan gemaakt - maar sinds een jaar of tien staat hij ook in Nieuw-Zeeland, in Oregon, in Brabant, plus nog een heleboel streken.
En in de Aude, een departement in de Languedoc. Op de Domaine d’Antugnac maken ze daar toch lekkere wijn van! Dan moet ik er wel bij vertellen dat de twee families die dat doen Bourguigons zijn.

 

Frisse pinot noir uit de Languedoc
Pinot noir geldt als een lastige druif. Een bleekneusje, gauw ziek, al snel een beetje jengelen. En altijd het slaapkamerraam open, want als hij niet genoeg frisheid krijgt, gaat alle fut eruit. Nou, dan zou je niet meteen de Languedoc, zuidelijk, heet en stoffig, aanwijzen als woonplaats. Maar het gebied rond Limoux wijkt af. Daar, op 500 meter hoogte, wordt het wel fris. ’s Nachts dan.

 

Kersen en specerijen
Geen wonder dus dat deze pinot noir sappig fruit als kenmerk heeft, met kersen en specerijen erin. En hij is lichtvoetig, geen dikke wijn die je bij het inschenken moet afknippen, maar rank en speels. Waarmee niet gezegd is dat hij geen biefstukje aankan. Of een varkenshaas. Maar gebraden kippetjes, uit de oven of van de barbecue, die smaken er het best bij. Test u van de week maar even mee.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden