Drempelverlagende schroefdop

Tegenwoordig zie je steeds meer flessen wijn met een drempelverlagende schroefdop in plaats van een gereedschap- en handigheid vereisende kurk. Dit is niet gedaan vanwege de kindvriendelijkheid. Ook is het geen initiatief van Veilig Verkeer Nederland om te voorkomen dat je onnodig gevaar veroorzaakt door achter het stuur met fles en kurkentrekker in de weer te gaan.

 

Nee, de reden van deze gebruiksvriendelijke afsluiter is dat zes procent van de wijnen met een conventionele kurk smaaktechnisch doodziek is. Dit is het gevolg van een bacteriële infectie. Bij zware gevallen kan het zo erg zijn dat de geur van vergeten, vochtige kartonnen dozen, beschimmeld behang en een uit de gracht opgeviste matras je glas uitstuift. De moed om een dergelijke wijn ook daadwerkelijk te slikken is je echt ontnomen. Zelfs als je niets anders in huis hebt en je net je vriendin met jouw beste vriend én je vader in de bedstee hebt aangetroffen.

 

Een stuk boombast om een fles mee af te sluiten is net zo achterhaald als macramé, de SRV man, cassettebandjes en Kellergeister. Het is ook niet zo dat een wijn beter rijpt omdat een kurk ademt. Wijn heeft geen zuurstof nodig om te rijpen.

 

Bewaarwijnen die voor het nageslacht bestemd zijn, krijgen elke vijftien jaar een nieuwe kurk, omdat deze langzaam, maar zeker vermolmt. Hoe mooi zou het nu zijn om een legende zoals Château Margaux 1900 bij de volgende onderhoudsbeurt te voorzien van een eigentijdse schroefdop? Want je weet maar nooit. Een kerngezonde wijn die meer dan een eeuw geduldig de kelder van het château heeft liggen rijpen – waar twee wereldoorlogen overheen geraasd zijn – die geef je geen gewone kurk meer, want dat zou Russisch Roulette zijn!

 

Het zal misschien best even schrikken zijn als de witgehandschoende sommelier aan de tafel in een sterrenrestaurant meer dan een eeuw wijn met een zwierige draaibeweging in één keer open heeft. Het gaat inderdaad ten koste van de romantiek, maar in dat opzicht zijn we inmiddels toch ook gewend geraakt aan seks met condoom?
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden