Drie dagen in de Bourgogne (deel 2)

De rest van de dag breng ik door in het noordelijke deel van de Côte d`or, met mijn auto rijd ik achter het dorp Vosné-Romanee langs, en ineens sta ik midden tussen de wereldberoemde Grand Cru's (een wijngaard van exceptionele kwaliteit, er zijn er 31 geclassificeerd). Hier worden de wijnen Domaine de la Romanee-Conti gemaakt. Deze wijnen worden met gemak verkocht voor €150 tot €3500 per fles.

In de omliggende wijngaarden wordt hard gewerkt, een topwijn wordt gemaakt in de wijngaard. De druivenstok en het terroir zijn voor 85% bepalend, de inbreng van de wijnboer is bij deze wijn eigenlijk minimaal. Nergens ter wereld kunnen wijnen zo divers smaken terwijl de druivenstokken soms maar 10 meter van elkaar vandaan staan. Als ik mijzelf verplaats naar het noorden komen we de Clos Vougeot Grand Cru tegen; met maar liefst 50 hectaren één van de grootste Grand Cru`s in de Bourgogne. In de Clos ligt het wereldberoemde Château de la Tour. Voor mij uit rijdt een hele bus Japanners en ze gaan met bus en al de Clos binnen om te proeven op het Château.

Via Chambolle-Musigny en Morey St.Denis beland ik in Gevrey-Chambertin, met maar liefst 7 Grand cru's een van de belangrijkste Village`s. Helemaal boven ligt de wijngaard Clos St. Jacques. Dit is een premier cru, maar voor mij is deze wijn bijna altijd beter dan alle 7 Grand Cru's bij elkaar. Deze wordt gemaakt bij Armand Rousseau. Ik probeer nog even langs te gaan om te proeven, maar ook voor mij is er helaas geen tijd.

Het kan hier ook zo onduidelijk zijn en omdat de wijnen vanzelf verkopen staat er geen groot bord aan de weg. Zo herken je hier een topwijnmaker; bijna onvindbaar! François Carillon neemt me mee naar zijn kelder in Puligny-Montrachet, de communicatie gaat hier in het Frans, dit gaat me inmiddels prima af. Gelukkig maar, want ik krijg een hoop hardcore informatie van deze topwijnboer in zijn strak georganiseerde kelder.

Het domein bestaat al bijna 400 jaar. Helaas is er in de familie onenigheid en wordt het domein binnenkort opgesplitst in 2 bedrijven. Voor Francoise een aderlating. Hij heeft straks nog maar 5-6 hectare over, dit zijn ongeveer 27.00 flessen per jaar. Na een aantal fantastische Puligny wijnen die zeer elegant en verfijnd zijn, een slok uit een barrique. Een witte grand cru: Bienvenue-Batard Montrachet 2009 (€150). Ik sta 5 minuten lang te ruiken en te proeven aan deze fantastische wijn (600 flessen).

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden