Drie dagen in de Bourgogne (deel 3)

Na deze proeverij heb ik best wel trek gekregen. Als ik in Chassagne-Montrachet aankom heb ik het gezochte restaurant La Chassagne snel gevonden, de Michelin-stickers zijn goed zichtbaar. Ik neem het driegangenmenu 'du Marché' á €39,00, met een halfje wit uit het dorp waar talent Thomas Morey vandaan komt. Het werd een aangename lunch op hoog niveau. Na de lunch ga ik op advies van collega-sommelier Luc even naar de wijnwinkel. Wat een geweldige collectie wijnen uit de dorpen Chassagne-Puligny-St. Aubin en Meursault. Gelukkig kun je hier ook proeven, dus ik heb flink wat nieuwe huiswijn ingeslagen. De komende maanden drinken we Chassagne-Montrachet in huize Verkerk (€ 20,- tot € 40,- per fles).

's Middags heb ik een bezoek gepland bij Domaine Germain á Meursault in Chassagne, waar de bekendste Franse witte wijn gemaakt wordt. Als ik aankom is Jean-Francois nog in de wijngaard bezig. Terwijl hij zich excuseert voor zijn late verschijning lopen we naar de wijnkelder van het bedrijf. Deze is gelegen in het prachtige Meursault, een dorpje stammend uit de twaalfde eeuw. De kelder ligt aan de rand van het dorp, bijna in de wijngaard. Germain is het enige wijnhuis dat de wijnen van 2008 nog op vat heeft liggen. Zijn Meursault Village (blend afkomstig van verschillende percelen rond het dorp Meursault) en de geweldige 1e Cru tonen hun grote klasse.

Ter afsluiting ga in naar het restaurant met de beste wijnkaart van Beaune: Bistro L`Hotel, met meer dan 500 referenties in de Bourgogne. Het restaurant beschikt over een collectie Bonnes Mares Grand cru van 1972 tot 2007, Grand Cru Le Montrachet van Romanee-Conti (€2500), de zeer zeldzame Musigny Blanc van Comte Vogüe (€1250), maar ook Meursault 2000 van H.Boillot (€ 70,-). Ik kies een halve fles Clos des Mont Luisant Blanc 2000 (€58) van Ponsot. Deze wijn is misschien wel de grootste cultwijn uit de Bourgogne van de afgelopen tien jaar. Hij bestaat voor 100% uit de klassieke Aligote druif, de enige aangeplant naast Chardonnay en Pinot Noir. Een geweldige wijn: prachtige zuren/rijpheid, lengte en de wijn ontwikkelt zich met de verse morilles en krokante zwezerik. Wat een hoogtepunt aan het eind van deze drie bijzondere dagen.

Tips Hotel: (eenvoudig)
Hotel des Clos in Chablis
Hotel de la Cloche Beaune

Eten: (restaurants met een uitstekende keuken & topwijnkaart)
Restaurant Des Clos in Chablis
Restaurant La Ciboulette in Beaune
Bistro L`Hotel in Beaune
Restaurant La Chassange in Chassagne-Montrachet

Wijn: (kopen)
La Cavon de Bacchus in Nuits St Georges
La Boutique des Domaines in Beaune
Ets Rateau in Chassange-Montrachet

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden