Drie wijnen en een hazenpeper

Dit weekend kwam een heel goede vriendin op bezoek. Ze is inkoper bij een bekende wijnhandel en brengt vaak een lekkere fles mee. Voor haar haal ik altijd het mooiste of meest bijzondere uit de eigen rekken, want zij kan het waarderen.

Omdat het herfst is, had ik besloten weer eens hazenpeper te maken. Daarbij zocht ik twee wijnen uit: een Ch. de Pibarnon Bandol 1998 en een 1999 Clos Fontà van Mas d’en Gil Priorat. Twee wijnen die ik ooit kocht om hun bewaarcapaciteit en veelbelovende karakter. De Pibarnon heb ik iets te lang laten liggen: hij moet nu op. Liefst binnen een half jaar of zo, anders breekt zijn structuur - zonde. De Mas den Gil kocht ik ooit omdat hij zich zo goed hield in het ziekenhuis bij het eten daar. De Priorat is jeugdig, nog steeds een vent om tegenaan te leunen. Niet fragiel en doorgerijpt als de Pibarnon, maar vlezig, met diepe zwart fruit tonen en mooie secundaire aroma’s. Mijn vriendin bracht inderdaad wijn mee: een 2008 Gravello van Librandi, uit de teenpunt van Italië. Toen hadden we drie wijnen en een hazenpeper in wording.

De hazenpeper bereidde ik met de Pibarnon. Nadat hij een middagje had staan geuren op mijn schoonmoeders petroleumstelletje, gaf ik hem een finish met een scheut port, jawel, Kopke Colheita 1981.

Aan tafel stonden glazen en flessen feestelijk bij elkaar. De rijke en rijpe tonen van de hazenpeper harmonieerden met de twee oudere wijnen, waarbij de Clos Fontà excelleerde. De jonge Gravello vormde een luchtig contrast. Zijn uitbundige fruit en de iets gelikte afdronk met nieuw hout en wat vanille gaven een wuft tegenspel aan de hazenpeper. De rijpe wijnen voegden zich trefzeker naar de haas, maar de Librandi danste erom heen, als een jong haasje. Het werd een boeiende maaltijd, met veel lege glazen. De haas werd goed bevonden, net als de zelfgemaakte gnocchi en dito knolselderijflan erbij.

Maak ook eens mijn lièvre à la maison (klik hier voor het recept) en dan vooral een extra portie voor de dag erna: heerlijk. Proef er ook minstens twee wijnen bij, dat doet de avond springen van plezier.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden