Dry January reinvented!

  • Geplaatst op
  • Door Gert-Jan Boone
  • 0
Dry January reinvented!

De kerstwijn is op. Wat resteert zijn de opgedroogde bodempjes in de chique glazen en een overvolle glascontainer. De stille getuigen van een heerlijk feestmaal met navenante wijn. Ook de Champagne is inmiddels uitgebubbeld. December is voltooid verleden tijd. Met het aanbreken van januari hebben we het feestgedruis definitief achter ons gelaten. Voor mij het moment om onder te duiken. Maar niet om even bij te komen, te genieten van een diepe winterslaap of te capituleren aan "Dry January". Integendeel!

Voltooid verleden tijd


De kerstwijn is op. Wat resteert zijn de opgedroogde bodempjes in de chique glazen en een overvolle glascontainer. De stille getuigen van een heerlijk feestmaal met navenante wijn. Ook de Champagne is inmiddels uitgebubbeld. December is voltooid verleden tijd. Met het aanbreken van januari hebben we het feestgedruis definitief achter ons gelaten. Voor mij het moment om onder te duiken. Maar niet om even bij te komen, te genieten van een diepe winterslaap of te capituleren aan "Dry January". Integendeel!

In vergetelheid geraakte pareltjes


Januari is de maand dat menig wijnwinkel de voorraad opschoont en de kelder openstelt voor het publiek. In de wijnkelder mag je op zoek naar ware kelderschatten. Ook ik daal als heuse wijnrat af naar de krochten van de binnenstad om te speuren naar in vergetelheid geraakte pareltjes. En met succes!

Liefde op het eerste gezicht!


In een donkere kelder maak ik kennis met een Elzasser schone! De "Flûte d'Alsace" is niet afgevuld met Riesling of Gewürztraminer, noch met Pinot Blanc of Pinot Gris. De kenmerkende ranke fles is gevuld met een blend van Chardonnay en Auxerrois. Strikt verboden in de Elzas en daarom verbannen naar de categorie tafelwijn. Deze exoot is bovendien op leeftijd. Wie wil er nog met deze oude dame worden gezien? Bij mij is het liefde op het eerste gezicht en zonder twijfel neem ik deze witte parel mee naar huis. Al vrees ik wel dat onze relatie geen lang leven beschoren is. Nog hetzelfde weekend slurp ik het goudgele sap liefdevol weg.

Zeg je witte Bourgogne, dan zeg je...


Les één bij iedere wijncursus? Witte Bourgogne is gemaakt van Chardonnay. Chablis, Meursault, Puligny-Montrachet, allemaal Chardonnay. In de duisternis van de wijnkelder tref ik echter twee door het speelse licht van het dansende kaarsvlammetje verlichte flessen, die de uitzondering op de regel vormen. Een driekwart liter Saint-Bris en een driekwart liter Bouzeron. Niet het resultaat van geperste en vergiste Chardonnay druiven, maar van respectievelijk Sauvignon Blanc en Aligoté. Wederom geen twijfel. Dit Bourgondische kelderduo gaat met mij mee!

Rode buitenkansjes


In een obscuur hoekje van de wijnkelder ontdek ik in de categorie rode buitenkansjes een stoere Tempranillo uit La Mancha. La Mancha? Dat is toch die streek ten zuidoosten van Madrid. Daar waar we meer dan de helft van 's lands wijngaarden aantreffen en de wijn niet in een doos van zes flessen of een bescheiden houten vat, maar per bulkcontainer de bodega verlaat. Mijn ontdekking in de kille kelder is andermaal een uitzondering op de regel. Om deze smaakvolle krachtpatser te maken, wordt de oogst gereduceerd tot een schamele 20 hectoliter per hectare en na de vinificatie rust de wijn 16 maanden op het houten vat. Wel valt me op dat het tien jaar oude vergiste druivensap verontrustend laag in de hals van de fles staat. "Zit er nog wel leven in deze wijn?" vraag ik me af. Ik waag de gok en eenmaal thuis blijkt dat ik het winnende lot in handen heb. Wie niet waagt, wie niet wint. En dat geldt zeker in de duistere hoekjes van de wijnkelder!

Proost op Dry January!


Met een goed gevulde tas keer ik tevreden huiswaarts. Het verblijf in de droogte van de wijnkelder maakt mijn januari onvergetelijk. Dry January reinvented. De uitgelezen kans om de wijnvoorraad aan te vullen met een paar heerlijke in vergetelheid geraakte pareltjes. Maar heeft u geen tijd om de krochten van de binnenstad met een bezoekje te vereren of bent u als de dood voor kelderratten? By the Grape heeft van de mooiste kelderschatten een heerlijk wijnpakket samengesteld. Proost op Dry January!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden