Duitse rode wijn

Vooroordelen zijn er lastig uit te rammen. Vrienden van me denken bij Duitse wijn nog steeds aan mierzoete bejaardenwijn. 'Liebfraumilch' wordt er vaak smalend gefluisterd als het over Duitse wijn gaat. Echt balen vind ik dat. Want iedereen die zich een beetje verdiept in de goddelijke druivensap weet maar al te goed dat er ook heel veel goeds van onze oosterburen komt.Een paar keer per jaar ga ik een weekendje naar ze toe. Naar het Ahrgebied. Een kleine drie uur rijden en je waant je in Frankrijk. Altijd mooi weer, prachtige natuur en heerlijke wijn. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat je je begeeft tussen de bejaarden, er zit daar namelijk een enorme kolonie. Ik vind het niet erg want ze bijten niet en na een goede fles wijn is het best leuk om met je vriendin op de muziek van Elvis Presley te schuifelen. Met goede wijn wordt alles mooi en leuk.

De meest mensen denken dat er alleen zoete witte wijn uit Duitsland komt en mensen die iets meer nadenken bij wat ze drinken weten ook dat er goede droge Rieslings worden gemaakt. Maar de rode Duitse wijn is bij velen onbekend. Schandalig, want voor minder dan een tientje heb je daar al fantastische Spätburgunders (Duits voor Pinot Noir). Hoef je in de Bourgogne niet mee aan te komen.

Jammer genoeg zijn ze veel te weinig te vinden in de Nederlandse wijnschappen. Ze komen trouwens niet alleen uit het Ahrgebied. Ook Baden en zelfs Pfalz zijn prima leveranciers. Ze hebben meestal iets landelijks, iets dat doet denken aan stal. Natuurlijk gemengd met het bekende rode fruit van de Pinot Noir. Zegt het voort.

Van Imperial Wijnkoperij.
Markgraf von Baden, Ortenau, Schloss Staufenberg, 2009
A Christamnn, Pfalz 2008

Wijnhuis Jean Stodden levert mijn favoriete wijnen uit de Ahr, te koop via Vinexus.nl.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden