Duitse Spätburgunder: zacht, fruitig & verfijnd

www.jancisrobinson.com

Reichsrat von Buhl, Spätburgunder 2008, Pfalz, Duitsland

 

Ingewijden weten het al langer: bijna 40% van de Duitse wijnproductie is tegenwoordig rood. Maar de Duitsers zijn zelf zo dol op hun nieuwe, volledig rijpe rode wijnen, dat er weinig overblijft voor de export, al is die wel langzaam aan het groeien. De populairste Duitse druif is pinot noir, in Duitsland spätburgunder genoemd.

 

Opvallend zuivere aroma’s
Deze wijn, uit de zuidelijke wijnregio Pfalz, wordt gemaakt door Reichsrat von Buhl: een van de meest gerespecteerde, traditionele producenten uit het hart van de Pfalz. Met zijn lichte robijnrode kleur heeft de wijn de – opvallend zuivere – aroma’s van het zoete, paddenstoelachtige karakter van pinot noir.

 

Zacht en fruitig
Nu de Duitse wijnmakers de combinatie eikenhout en rode wijn volledig onder de knie hebben (vroeger was de houtinvloed nogal eens te log), vind ik goede Duitse Spätburgunder meestal zachter en fruitiger dan alledaagse rode Bourgogne. Dit exemplaar toont pinot noir op z’n verfijndst sappig; de afdronk is heerlijk fris.

Rustig van genieten
Ik zou deze wijn binnen een jaar drinken en hem alleen bij niet te uitgesproken gerechten serveren. Kip uit de oven zou goed kunnen. Of geniet er gewoon rustig van, zonder iets erbij.

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com.
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden